به گزارش نجواخبر،ماجرا از پنج روز پیش آغاز شد، زمانی که خبری مبنی بر ممنوعالفعالیتی پنج خواننده در فضای مجازی دست به دست شد و منبع خبر هم بهمن بابازاده، خبرنگار موسیقی بود که اعلام کرد جلسه بررسی ممنوع الفعالیتی خوانندههای پاپ آغاز شده و محمد الهیاری، مدیر کل دفتر موسیقی وزارت ارشاد نیز به همراه پنج عضو دیگرِ کمیته پیگیری وضعیت چهرهها، در جلسه حاضر شده بودند.
آن پنج خواننده چه کسانی بودند؟ رضا صادقی، محسن یگانه، امیر مقاره، بابک جهانبخش و امید حاجیلی از خوانندگان شناختهشدهای بودند که از سوی کمیته پیگیری وضعیت چهرهها صورت گرفته است.
«خواهش وزیر ارشاد برای شروع کنسرت ها»، اصلیترین دلیلی بود که باعث شد این خوانندهها بروی صحنه بیایند و به نظر میرسد پس از روتین شدن روند برگزاری اجراهای زنده در ایران و برگزاری بیش از ۴۰۰ سانس کنسرت در کل کشور، پرونده این خوانندهها بار دیگر درگیر بازنگری و ایجاد برخی ممنوعیتها شده است.
با انتشار این خبر و دست به دست شدن آن در فضای مجازی، رضا صادقی، خواننده پاپ، نیز ضمن بازنشر این خبر در کانال تلگرامی خود نوشت: «خدا نکنه دنیا بدونه پشتت خالیه، بدونه همه اونایی که پشتشون بودی، پشتت رو خالی کردن، ولی من خدا بغلم کرده، همین از سرم هم زیاده.»
پیرو همین ماجرا، خبرگزاری ایسنا در تماسی با رضا صادقی داشت از او درباره ممنوعالفعالیتیاش سؤال پرسید و صادقی در رابطه با این ماجرا گفت: «تقریبا دو یا سه هفته پیش به من اعلام شد که دیگر اجازه فعالیت ندارم. ولی نکته جالب ماجرا اینجاست که خبر ممنوعیت کار از سمت وزارت فرهنگ اعلام یا اعمال نشده است، بلکه یک کمیته به نام «پیگیری وضعیت چهرهها» که درباره آن اطلاعی ندارم به شرکت «لیما» و مدیر برنامه من آقای میلاد ماهانراد، این خبر را اعلام کرد.»
این هنرمند همچنین در پاسخ به این سؤال که به نظر او آیا ممنوعیت کاری هنرمندان در عصر تکنولوژی کارآمد است؟ پاسخ داد: «اصولا واژهای به اسم «ممنوعیت» در شأن هنر نیست. حال وقتی یکباره به هنرمندی که بیش از دو دهه با پذیرش کلیه کمبودها و سلیقههای عجیب باز هم به فعالیت خود ادامه داده اعلام میشود که ممنوعالفعالیت شده و برای کنسرت اعلامشده و مجوزدار سمنان، سایت بلیت فروشی او بسته میشود، دیگر چه باوری برای تولید هنر در او باقی میماند؟»
این ماجرا در حال آرام شدن در فضای مجازی بود و اهالی رسانه بیشتر به دنبال یک تأییدیه یا تکذیبیه از جانب مسئولان بودند که صبح چهارشنبه (۳ خرداد)، محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به اخبار ممنوع الکاری برخی خواننده های پاپ، گفت: «نمیدانم، باید شبکه رسانهای ما بررسی کند. چطور امکان دارد که تصمیمی گرفته نشده، رسانهای شود؟ اینها مقررات خاصی دارد و در داخل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ترتیبات روشنی وجود دارد. بررسی میشود. مشکلی باشد به افراد اعلام میشود. در این زمینه چیز مخفی نداریم. این قابل قبول نیست که قبل از تصمیمگیری شایعهسازی و جوسازی رسانهای انجام میشود. افراد با انگیزههای مختلف نباید ایجاد اختلاف کنند.»
او در بخشی از صحبتهایش هم گفت: «فرهنگ، هنر و رسانه قوانین روشنی دارد و مثل هر صنفی ممکن است شخصی تخلفی مرتکب شده باشد؛ اگر کسی مرتکب تخلفی شده باشد، به خود او اعلام میشود. من از اساس این نوع خبرسازیها را رد میکنم. فرهنگدوستان و هنرمندان موارد را از طریق اعلام رسمی وزارتخانه و نهادهای متولی در این حوزه دنبال کنند.»
اسماعیلی با بیان اینکه گویا عدهای نانشان در ایجاد التهاب است، گفت: «آقای اللهیاری، رئیس دفتر موسیقی و آقای سالاری معاون هنری است؛ هر موردی که لازم باشد، اطلاعرسانی صورت میگیرد. خیلی از خوانندگان اعلامیه دادند که چنین چیزی نیست این نشاندهنده این است که یک فضای منطقی حاکم است. گویا عدهای ناراحت هستند از اینکه فضای فرهنگی هنری کشور بهخوبی فعالیتهایش انجام میشود.»
محمد اللهیاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در واکنش به حواشی به وجود آمده پیرامون فعالیت برخی هنرمندان، به افزایش فعالیت موسیقایی کشور در ماههای اخیر اشاره کرده و آماری از اجراهای صحنهای و همچنین مجوزها ارائه داده است. به گفته او فقط در اردیبهشت امسال با مجوز دفتر موسیقی و صرفاً در تهران و فقط در سالنهای با ظرفیت بیش از ۱۲۰ نفر، تعداد ۱۲۰ کنسرت موسیقی بزرگ برگزار شده است.
الله یاری یادآور شده است، در این سه ماه در گونه پاپ اکثر هنرمندان به نام و سرشناس و مورد توجه مردم روی صحنه رفتهاند. او همچنین از فعالیت تازه برخی هنرمندان با مساعدت دولت و نهادهای مرتبط بعد از چند سال خبر داده است.
این مدیر فرهنگی همچنین از بدیهی بودن احتمال بروز مشکلاتی در زمینه فعالیتهای موسیقایی گفت و راه حل آن را مراجعه به دفتر موسیقی معاونت هنری وزارت ارشاد دانست. به گفته او «در هر برهه زمانی ملاحظهای وجود داشته باشد با خواننده و تهیهکننده مربوطه در میان گذاشته خواهد شد.»
اللهیاری با درخواست از هنرمندان در پرهیز از دامن زدن به حواشی رسانهای مطابق آنچه که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته است، بیان کرد: تأکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر پرهیز از پرداختن به حواشی در رسانهها و فضای مجازی، تسهیل و تسریع در فرایندهای پاسخگویی و گفتوگو برای تکریم هنرمندان و رفع سوءتفاهمات و افزایش نشاط هنری و اجتماعی است.
در پی این موضوعات، رضا صادقی و امیر مقاره خبر ممنوعیت فعالیت خود را در شبکههای اجتماعی تأیید کردند و محسن یگانه هم اعلام کرد که با هیچ رسانهای گفتوگو نکرده و به این ترتیب مصاحبه منسوب به خود در خبرگزاری داخلی درباره ممنوعالکار نشدنش را تکذیب کرد.
سه خواننده موسیقی پاپ اظهارات وزیر ارشاد که خبر منع فعالیت برخی خوانندگان پاپ را «جوسازی» خوانده بود، رد کردند. امیر مقاره، امید حاجیلی و رضا صادقی روز چهارشنبه سوم خرداد به طور جداگانه به تکذیب محمدمهدی اسماعیلی درباره ممنوعیت فعالیتشان واکنش نشان دادند. رضا صادقی در حساب اینستاگرام خود نوشت که خبر رسانهها درباره منع فعالیت تعدادی از خوانندگان پاپ از جمله خود او «صحیح» است.
صادقی خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: «آقای وزیر محترم پاسخگوی فرهنگ عرض سلام مصاحبهای از شما رو دیدم که تلویحا و صرفا شفاها از هنرمندان و خوانندگان برای بار چندم حمایت کردید و باز فرمودید ممنوع الکاری و ... فرافکنی برخی رسانه هاست و چیزی باشه همان موقع رسما اعلام میشود. بنده به شخصه رسانهها رو همواره حامی و همراه وصدای مردم و هنرمندان دیدم اما اگر حرفشان صحیح نیست که هست از شما خواهش میکنم بدون هیچ رودربایستی به بنده در رسانهها پاسخ بدید که اگر بنده ممنوع الکار نیستم پس چرا جلوی فروش بلیط شهر #سمنان گرفته شده و هیچ کس پاسخگو نیست؟! چرا از بیست اردیبهشت تمام فعالیتهای من رو متوقف کردن و جوابی هم از کسی نگرفتم ؟ بنده با دفتر موسیقی تماس گرفتم و جواب درستی در تأیید یا رد ندادن و گفتن پیگیر میشن و به همین دلیل من دوهفته سکوت کردم که موضوع بررسی بشه که جوابی نگرفتم... و امروز مواجه شدم با بیان اینکه کل مطلب شایعه است و و و …. لطفا خیلی واضح و رسمی بفرمایید در رسانهها که بنده در حال حاضر ممنوع الکار و ممنوع الخروج هستم یا خیر؟! تا تکلیف بنده و رسانه های بقول شما فرافکن مشخص شود...»
امیر مقاره نیز در حساب اینستاگرام خود نوشت: «دروغ تحویل مردم ندهید، یا بگویید که سلیقه شخصی بوده و درستش میکنیم، یا بگویید اطلاع نداشتم و صبح جمعه فهمیدم.»
امید حاجیلی نیز به گفتوگوی وزیر ارشاد واکنش نشان داد و اعلام کرد بر خلاف گفته های ایشان، این خواننده نیز مدت هاست ممنوع الکار است. حاجیلی نوشته: «جناب اسماعیلی، وزیر محترم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
اینجانب امید حاجیلی مدتهاست که ممنوعالکار هستم و تمام پیگیریهای من، تهیه کننده و مدیر برنامهام از دفتر موسیقی، معاونت هنری و حراست وزارت ارشاد بی نتیجه بوده است. طبق صحبتهای جنابعالی احتمالا دوستان زیر مجموعه شما اطلاعات صحیح و کاملی در اختیارتون قرار نمیدهند که شما اینگونه تمام مشکلات و ممنوعیتها را تکذیب میکنید.
الاایهال این مشکلات همچنان پابرجاست، امیدوارم این سیستم سردرگمی و عدم پاسخگویی روشن و صریح در قسمتهای مختلف وزارت ارشاد و زیر مجموعه های آن اصلاح شود تا ما هم از این وضعیت ملتهب کمتر آسیب ببینیم.
سپاس / امید حاجیلی »
ماهرخ عباسپور