کد خبر : 14579 تاریخ : ۱۴۰۱ يکشنبه ۴ دي - 11:49
بازار آشفته ارز زیر ذره بین نمایندگان/ اولتیماتوم بهارستانی ها عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: تیم اقتصادی دولت که فاقد فرماندهی مشخص است، باید به مجلس پاسخگو باشد.

به گزارش نجواخبر، رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره سیاست‌ها و اقدامات ارزی دولت در دستورکار نمایندگان در جلسه علنی امروز قرار داشت.

حجت الاسلام علیرضا سلیمی در این جلسه و پس از قرائت گزارش کمسیون اقتصادی در اخطاری ناظر بر اصول 71، 57 و 58 قانون اساسی گفت: قانونگذاری حق مجلس و اجرا برعهده دولت است، اما ما شاهدیم اجرا با مشکلاتی مواجه است.

وی افزود: ماده 20 قانون احکام دائمی وظیفه دولت را مشخص کرده، ولی چرا این موضوع درخصوص ارز اجرا نشده و نرخ ارز و فاصله نرخ نیمایی در بازار آزاد همانند گذشته است؟

عضو هیئت رئیسه مجلس تصریح کرد: چرا نرخ ETS ارز که مجلس برای آن قانونگذاری کرد، توسط دولت به درستی اجرا نمی‌شود و نرخ های متعدد دلار در بازار از کجا نشأت می‌گیرد؟ در کجا دنیا شاهد این همه تنوع در قیمت دلار هستیم؟

حجت الاسلام سلیمی اظهار کرد: روزانه یکصد هزار دلار ارز مسافرتی بین افراد متمول توزیع می‌شود و در گزارش مطرح شده ردیفی برای ارز به سایرین ارائه شده است و چرا شفاف گفته نمی‌شود که این "سایر" چه کسانی هستند؟

*نرخ نیمایی امروز به نرخ ارز ترجیحی دوم در اقتصاد تبدیل شده است

محمدرضا پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: باید 3 محور مهم و اساسی درباره مباحث مرتبط با گزارش کمیسیون را مطرح کنم؛ در بند (ت) ماده (20) قانون احکام دائمی مطرح شده که نرخ ارزی که در کشور بر اساس آن اقدام می‌کنیم، نرخ ارز شناور مدیریت شده است.

وی افزود: تعجب کردم؛ افرادی که خودشان را در مجلس اقتصاددان می‌دانند نسبت به حکم قانونی که خودشان در مجلس تصویب کردند متفاوت عمل می‌کنند. حکم احکام دائمی در سیاست ارزی کشور اشاره می‌کند مبنا نرخ شناور مدیریت شده است. گزارش ما نیز بر همین اساس است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: ضمن اینکه تورم را در محاسبات اعمال کنیم عوامل مرتبط با حوزه تورم را نیز باید اعمال کنیم، یکی از عوامل اثرگذار در کاهش ارزش پول ملی تورم ناشی از کسری بودجه است.

پورابراهیمی با اشاره به سیاست‌های کنترل و جریان ریال و حکمرانی ریال افزود: اکنون مالیات بر عایدی به عنوان یکی از مهم‌ترین موضوعات باید در دستور کار قرار گیرد و من از هیئت رئیسه برای اینکه این موضوع را در دستور کار قرار داده و ظرف روزهای آینده بررسی شود، تشکر می‌کنم؛ این موضوع باید عملیاتی و اجرایی شود.

وی تصریح کرد: اگر می‌خواهیم در خصوص نرخ ارز مدیریت کنیم، این سیاستی که تجربه آن در سال‌های گذشته بوده در زمان آقایان سیف و همتی و سایر زمان‌ها بوده و اکنون این افراد به عملکرد دولت و مجلس انتقاد می‌کنند.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اضافه کرد: سیاست سرکوب قیمتی در نرخ نیمایی امروزه دو پدیده را به دنبال دارد؛ خروجی این سیاست موجب سرکوب عرضه در طرفی که نیازمند یک دلار در طرف عرضه هستیم؛ شده و از سوی دیگر تحریک تقاضا برای طرفی که فقط ثبت سفارش می‌دهد 25 درصد نرخ بازده دارد را ایجاد کرده؛ رانت عجیبی در رانت نیمایی در اقتصاد کشور در حال توزیع است.

وی با بیان اینکه نرخ نیمایی امروز به نرخ ارز ترجیحی دوم در اقتصاد تبدیل شده است که باید برای آن چاره‌ای اندیشید، گفت: اگر پیشنهادات کمیسیون اقتصادی اجرایی شود حتما نرخ ارز کاهش می‌یابد. عوامل روانی و مسائل بازار را نیز مدنظر قرار دادیم.

پورابراهیمی ادامه داد: تصمیم دولت باید تعیین تکلیف نرخ نیمایی در نظام اقتصادی باشد، موضوع بحث نرخ‌هایی که ذیل این نرخ قرار گرفته نیز یکی از مباحث مهم در این زمینه است. سؤال من از رئیس کل بانک مرکزی این است که نرخ سنا که مبنای تصمیم‌گیری است بر اساس چه مؤلفه‌ای است. این موضوع تبدیل به محاسبه پایه برای حوزه تصمیم‌گیری در بورس‌های کالایی شده است که عملا توزیع رانت در اقتصاد کشور است که باید از این اقدامات جلوگیری شود.

* نظری: تیم اقتصادی دولت فاقد فرماندهی مشخص است

سید غنی نظری خانقاه نماینده خلخال و کوثر در مجلس نیز پس از قرائت گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس درباره سیاست‌ها و اقدامات ارزی دولت سیزدهم گفت: متأسفانه در جلساتی که با مردم در حوزه انتخابیه داشتیم، هیچکدام از نمایندگان درخصوص وضع کنونی بازار ارز و طلا پاسخ قانع کننده‌ای نداشتیم، نه تنها ما که حتی دولت و شخص رئیس‌جمهور نیز پاسخ قانع کننده‌ای ندارد.

وی ادامه داد: کمیسیون اقتصادی مجلس زیر سؤال می‌رود، اما سؤال نمی‌شود که ما تا چه حد اختیارات داریم. در کدام تصمیمات ارزی نقش داریم؟ و مگر تاکنون در طی 2 سال و نیم گذشته در حوزه سیاست های بانکی و ارزی از کمیسیون اقتصادی نظری خواسته شده است؟ و متأسفانه هنوز برای مجلس مشخص نیست فرمانده اقتصادی دولت کیست! و برای سازمانهایی نظیر برنامه و بودجه، معاون اول دولت، معاون اقتصادی رئیس‌جمهور، افراد متعدد دیگری تصمیم می‌گیرند، لذا باید برای مجلس مشخص شود که آیا آقای دکتر صالح آبادی اختیار کافی و وافی در حوزه سیاست های ارزی دارد یا خیر؟

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: گاهاً شنیده می‌شود که در کمیته های دیگری با عنوان کمیته مداخلات ارزی تصمیمات ارزی گرفته می‌شود و رئیس کل بانک مرکزی صرفاً مجری است، بنابراین دولت باید پاسخ‌گو باشد، اینکه می‌گفتند "خداروشکر ما رئیس‌جمهور نشدیم که دلار بشود 5 هزار تومان" باید گفت دلار اکنون 40 هزار تومان شده است! لذا باید گفت جناب آقای صالح آبادی و آقای رئیس‌جمهور روز به روز پول مردم دود می‌شود و به هوا می‌رود و مردم واقعاً گرفتارند، بنابراین تیم اقتصادی دولت که فاقد فرماندهی مشخص است، باید به مجلس پاسخ‌گو باشد.