به گزارش نجوا خبر، یکی از دلایلی که سبب میشود برخی از نقاط گردشگری کشور مورد توجه گردشگران قرار گیرد؛ معماری منحصر به فرد شهرها و روستاهای آن است. این موضوع حتی گویای این است که هر منطقهای که توانسته است معماری خود را حفظ کند، بیشک فرهنگ و اقتصاد بومی و آیین و سنن خود را نیز حفظ کرده است.
بههمین دلیل به هر نقطهای از کشور که برویم و با معماری و بافت ویژه و تاریخی آن روبهرو شویم، به همان میزان میتوانیم از آیینها و خرده فرهنگهای آن بهره ببریم. البته در بسیاری از مناطق در جریان مدرن سازی و نوسازی بخشی از این آیینها از بین رفته است.
این در حالی است که اغلب روستاها و شهرهایی که توانستهاند معماری و بافت تاریخی خود را حفظ کنند، در توسعه گردشگری به ویژه گردشگری روستایی حرفی برای گفتن دارند.
در این میان بیتردید شاید بتوان گفت که ماسوله در استان گیلان حرف اول را در این زمینه میزند، به این دلیل که با گذر زمان معماری آن دچار تغییر نشده است. اما به جز ماسوله روستاهای بسیاری در کشور وجود دارند که میتوانند به همان اندازه در توسعه گردشگری پیشرو باشند.
اگر تصمیم دارید که به این روستا سفر کنید. باید برای رسیدن به اورامان تخت در کردستان بعد از نگل از سه راه دزلی جادهای کوهستانی و زیبا را طی کنید.
سپس به یک دوراهی میرسید که یکی به گردنه ژالانه و تته و دیگری به اورامان تخت میرسد. به مسیرتان به سمت روستای اورامان تخت ادامه دهید. تا به این روستای هزارماسولهای که مدفن پیر شالیار است نزدیک شوید. روستایی که بسیاری از خانههای سنگیاش مانند دژی در برابر تغییرات همچنان مستحکم برجا مانده و از معماری سنتی خود دفاع میکند.
در ابتدای روستا تنها هتل آن قرار دارد. این هتل نیز براساس معماری سنتی همین روستا ساخته شده است که جای خوشحالی دارد. اما شما میتوانید از خانه محلی بومیان نیز برای اقامت استفاده کنید؛ البته خانه افرادی که تمایل به اجاره آن دارند.
برخی از اهالی خانه خود را برای مسافران آماده میکنند. نکته جالب توجه اینجاست که برای ورود به خانههای معمولی هم باید از پلههایی سنگی در راهروهایی باریک عبور کنید که همین موضوع و تفاوت معماری با معماری خانههای شهری دیگر نقاط برایتان جذاب است.
درکل معماری پلکانی خانههای اورامان تخت اعجاب انگیز و زیباست. خانهها در این روستا از سنگ و به سبک خشکهچین ساخته شده است که روی هم بهصورت پلکانی بنا شدهاند. به طوری که حیاط هر خانه سقف خانه دیگری است.
در حین گشت و گذار در کوچههای اورامان تخت، اگر از پایین به سمت بالادست روستا حرکت کنید؛ از حیاط خانههای بسیاری عبور خواهید کرد. تا اینکه در بالادست روستا به مسجد سنگی روستا میرسید.
مسجد سنگی مسجد سنگی بی نظیری که اوج هنر معماری کردستان را به رخ میکشد. حتی وضوخانه این مسجد هم سنگی و بی نهایت دیدنی است. این مسجد در چند طبقه ساخته شده است. نمای بیرونی مسجد در مرکز خانههای روستایی اورامان تخت همچون دژی به نظر میآید. در و پنجرههای مسجد از چوب گردو ساخته شده است.
درون مسجد ۱۴ ستون سنگی قرار دارد که با چوب گردو روکش شدهاند. به جز معماری زیبای مسجد، خانههای پلکانی اورامان تخت نیز فقط از سنگ ساخته شدهاند که از مشخصات منحصر به فرد خانههای این روستا به شمار میرود که مانند آن را در هیچ کجای دیگر ندیدهاید.