به گزارش نجوا خبر، نشریه پزشکی Everyday Health به برخی از این باورها و حقایق در مورد سرماخوردگی پرداخته است:
آنتیبیوتیکها سرماخوردگی را درمان میکنند
دکتر «دارون گرش» از اعضای «هیئت مدیره آکادمی پزشکان خانواده آمریکا» میگوید: آنتیبیوتیکها با کشتن باکتریها یا کاهش رشد آن عمل میکنند و میتوانند عفونتهای باکتریایی مانند برونشیت، گلودرد استرپتوکوکی و عفونت گوش را درمان کنند. سرماخوردگی ناشی از عفونت ویروسی است و این داروها نمیتوانند عفونت های ویروسی را درمان کنند. استفاده نادرست از این داروها باعث مقاومت خطرناک آنتی بیوتیکی میشود.
ویتأمین C از سرماخوردگی جلوگیری میکند
«کاترین لینگ»، استادیار دانشکده پرستاری دانشگاه «جان هاپکینز» در «بالتیمور»، میگوید: شواهد در مورد تأثیر ویتأمین C برای جلوگیری از سرماخوردگی مشخص نیست. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ممکن است این ویتأمین مدت سرماخوردگی را برای برخی افراد کمی کوتاه کند. اما افرادی که بیماری کلیوی دارند و آنهایی که باردار هستند، نباید دزهای زیادی از ویتأمین C مصرف کنند.
بیرون رفتن با موهای خیس باعث سرماخوردگی میشود
دکتر گرش میگوید: در حالی که بیرون رفتن با موهای خیس ممکن است به شما احساس سرما بدهد، اما باعث سرماخوردگی یا بیماری دیگری نمیشود. این دسته از بیماریها توسط ویروسها و باکتریها ایجاد میشوند و معمولاً زمانی که شما در تماس نزدیک با فرد دیگری هستید که بیمار است، قابل انتقال هستند.
سرماخوردگی شما مسری نیست مگر اینکه تب داشته باشید
گرش میگوید: برای مسری بودن سرماخوردگی لازم نیست حتما تب داشته باشد. در واقع، برخی از افراد ممکن است علائم بسیار کمی داشته باشند، اما همچنان ویروس سرماخوردگی را منتقل کنند. سرماخوردگی حتی یک روز قبل از شروع علائم میتواند مسری باشد. این بیماری در چهار روز اول پس از شروع علائم بیشترین میزان سرایت را دارد. ویروسها میتوانند برای هفتهها حتی پس از از بین رفتن علائم در بدن باقی بمانند، اما احتمال انتشار عفونت با گذشت زمان کاهش مییابد.
دوره سرماخوردگی باید طی شود و کار زیادی برای پیشگیری از آن نمیتوان کرد
این درست نیست. گرش میگوید: در طول ماههای زمستان، رعایت اقدامات احتیاطی در برابر سرماخوردگی و سایر بیماریها مهمتر از همیشه است. به گفته او بهترین راههای پیشگیری از سرماخوردگی عبارتند از: شستن مکرر دستها با صابون، هیدراته ماندن، خوردن غذاهای سالم و غنی از مواد مغذی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، خواب کافی و دوری از بیماران.
به گفته گرش، اگرچه واکسنی برای سرماخوردگی وجود ندارد، واکسنهای دیگر میتوانند به پیشگیری از عفونتهای تنفسی که علائمی شبیه سرماخوردگی دارند، کمک کنند؛ از قبیل واکسنهای آنفلوآنزا، واکسنهای کووید و برای افرادی که واجد شرایط هستند، واکسنهای RSV (ویروس سینسیشیال تنفسی).
در ادامه دکتر افشین منیری(عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی) نکاتی را بیان کرد.
با تزریق واکسن آنفلوانزا حتما آنفلوانزا میگیرید
وی با اشاره به اینکه واکسن آنفلوانزا و آنفلوانزای خوکی از ویروسهای غیرفعال یعنی کشتهشده ساخته شدهاند و غیرممکن است که کسی از یک ویروس مرده بیمار شود اضافه کرد: اما اگر هر کدام از عوارض جانبی ابتلا به آنفلوانزا مثل تب، درد، سوزش، ورم یا قرمزی در محل تزریق واکسن را داشتید، بدانید این علامتها در واقع واکنشهایی به تزریق واکسن هستند.
مکملها علامتهای سرماخوردگی را کم میکنند
عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه بسیاری از افراد بر این باورند که خوردن مکمل ویتأمین C با دیدن اولین نشانه سرماخوردگی، مکیدن قرصهای مکیدنی «روی» یا زینک همزمان با شروع گلودرد یا تقویت سیستم ایمنی بدنشان با مکملهای گیاهی، همیشه جواب میدهد توضیح داد: یافتههای اندکی برای پشتیبانی از هر کدام از این درمانها وجود دارد و مشکل اینجاست که پژوهشهای زیادی نیز وجود دارند که اثربخشی آنها را رد میکنند.
وی افزود: در داروخانهها داروهای بدون نسخه زیادی را پیدا میکنید که بر این مکملها متکی هستند، اما این واقعیت معروف و محبوب بودن آنها به معنای اثربخشی آنها یا ایمن بودن آنها نیست.
وی توصیه کرد: قبل از دادن هر نوع مکمل غذایی در هر شکلی به فرزندتان، با پزشک او صحبت کنید،ابتلا به سرماخوردگی را تا حدی کاهش میدهد و در صورت مصرف شدن بلافاصله پس از بروز علائم، باعث میشود که سرماخوردگی زودتر برطرف شود، اما تمام این یافتهها باز هم نیاز به بررسی بیشتر دارد.
بچههایی که به مهد میروند بیشتر سرما میخورند
وی خاطرنشان کرد: در اولین سال رفتن به مهدکودک، بچهها واقعا بیشتر از بچههایی که در خانه نگه داشته میشوند، احتمال ابتلا به سرماخوردگی دارند.
منیری گفت: طبق پژوهشی که روی تعداد زیادی کودک انجام شد، خطر ابتلا به این عارضه وقتی کودک همچنان رفتن به مهدکودک را ادامه میدهد، کاهش مییابد و پس از یک سال حضور در مهد، این کودکان دیگر نسبت به کودکانی که در خانه میمانند احتمال و ریسک بیشتری برای ابتلا به سرماخوردگی ندارند.
منیری با اشاره به اینکه قرارگیری زودهنگام در معرض میکروبها ممکن است در بلندمدت منافعی نیز داشته باشد اضافه کرد: پژوهشها بیانگر این موضوع است که بچههایی که در سن پیشدبستانی در مهدکودکهای بزرگتری حضور داشتند، در سالهای بعد یعنی تا سن ۱۳ سالگی، سرماخوردگیهای کمتری داشتند که از قرار معلوم به این دلیل است که بدن آنها نسبت به شایعترین ویروسهای سرماخوردگی ایمن شده بود.
داروهای بدون نسخه برای کودکان خوب است؛ باور اشتباه
وی به باور غلطی که برای کاهش علامتهای سرماخوردگی بین بسیاری از بزرگسالان است اشاره کرد و افزود: بسیاری بر این باورند که داروهای بدون نسخه برای کاهش احتقان بینی، آبریزش بینی و سرفه خصوصا برای کودکان زیر شش سال موثر است و عوارض جانبی مضری هم ندارد.
منیری تاکید کرد: اگر فرزند شما زیر شش سال است، میتوانید علامتهای بیماری مثل تب را با استأمینوفن اطفال و درمانهای خانگی ایمن تسکین دهید ولی تجویز دارهای ضداحتقان فقط بر عهده پزشک کودک شماست.
متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه هشدار داد: داروهای بدون نسخه میتواند برای کودک شما خطرناک باشند، به ویژه هنگامی که به اشتباه، مقداری بیش از دوز توصیهشده به کودک خورانده شود که در این مورد نیز لازم است با پزشک کودک مشورت کنید.
وی یاد آور شد: علاوه بر اثرات جانبی مانند خوابآلودگی یا بیخوابی، ناراحتی معده و خارش یا کهیر، بچهها میتوانند دچار اثرات جانبی جدی مانند ضربان قلب سریع، تشنج و حتی مرگ شوند.
گزارش:پرستو بختیاری