کد خبر : 267009 تاریخ : ۱۴۰۳ شنبه ۲ تير - 12:54
برنامه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری برای «سلامت» چیست؟ شش نامزد انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم تا کنون به تشریح برنامه‌های خود در حوزه‌های مختلف پرداخته‌اند و اصلاح ساختار بیمه‌ای و درمان رایگان برای دهک‌های پایین درآمدی، رفع مشکلات پزشکان و پرستاران و جلوگیری از مهاجرت آنها، تامین دارو و تکمیل شبکه بهداشت و به نوعی اولویت بهداشت بر درمان و ایجاد عدالت در سلامت را از برنامه‌های دولت احتمالی خود در حوزه سلامت عنوان داشته‌اند.

به گزارش نجوا خبر، نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در گفت‌وگوها و مناظره‌هایی که تاکنون برگزار شده و بویژه در مناظره دوم که با موضوع «خدمات‌رسانیِ عدالت‌محور دولت» پخش شد، برنامه‌های مدنظر خود در حوزه سلامت را تشریح کرده‌اند و می‌توان گفت که فراهم کردن خدمات ارزان و با کیفیت، رفع مشکلات پزشکان و پرستاران، توزیع متناسب نیروی متخصص در سراسر کشور و افزایش انگیزه کادر درمان برای ماندگاری در مناطق محروم، تقویت نظام شبکه کشور، توجه به توریسم سلامت و ...تاکنون از جمله مباحث و نقاط مشترک صحبت‌ها و برنامه‌های کاندیداها برای نظام سلامت کشور بوده است.

قاضی‌زاده هاشمی: موتور ایجاد بیماری‌ها خاموش شود

در همین راستا امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی - نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در بحث سلامت با بیان اینکه اولویت اول این است از بیماری مردم جلوگیری کنیم، گفته است: سلامت یک موضوع چند وجهی است و ابعاد مختلفی دارد. سلامت دارای وجوه مختلف مانند سلامت جسمی، سلامت روانی و سلامت از آسیب‌های اجتماعی است. همچنین بر اساس برخی تعاریف جهانی، سلامت معنوی نیز از وجوه سلامت به حساب می‌آید.

این نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری با بیان اینکه دولت وظیفه دارد موتور ایجاد بیماری‌ها را خاموش کند، اظهار کرده است: دولت می‌بایست آنچه که سبب آلودگی در بخش‌های مختلف مانند آلودگی آب، آلودگی خاک، آلودگی صوتی، آلودگی مواد غذایی و دیگر موارد می‌شود، خاموش کند.

اهمیت نشاط و تحرک در جامعه

وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به ضرورت اقدامات پیشگیری از مشکلات روحی و روانی گفته است: انسان‌ها به تحرک، فعالیت جسمانی و نشاط نیاز دارند که به مشکلات روحی و روانی مبتلا نشوند. حدود ۱۰ درصد افراد جامعه به دلیل کاهش نشاط در جامعه دچار اختلالات روحی می‌شوند.

قاضی‌زاده هاشمی با اشاره به مشکلات شهر تهران نیز تاکید کرده که: تهران فقط سیاستمدار و دود تولید می‌کند؛ یعنی فقط مواردی که به جامعه آسیب می‌زنند. ورزش را می‌بایست وارد زندگی کنیم و جزو برنامه‌های آموزشی قرار دهیم. همچنین برای دیده شدن برنامه آموزش ورزش تلاش کنیم.

این نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری عنوان داشته است که: ما در بنیاد شهید به موضوع سلامت اهمیت داده‌ایم و برنامه مدونی برای این موضوع طراحی کرده‌ایم. بنیاد شهید نسبت به شناسایی افرادی که تحت پوشش خود است و مشکلاتی دارند اقدام کرده است.

وی همچنین ادامه داده است: برگزاری اردوهای سه روزه، برنامه ورزش گروهی را برای افراد تحت پوشش خود برگزار می‌کنیم. برنامه‌هایی که در بنیاد شهید اجرا کرده‌ایم از آن دست برنامه‌هایی است که الزاماً جزو وظایف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به حساب نمی‌آید.

قاضی‌زاده هاشمی با بیان اینکه وزارت بهداشت باید در حوزه سلامت سیاست‌گذاری کند، گفته است: وزارت بهداشت می‌بایست در عرصه سلامت سیاست‌گذاری کند و تمام دستگاه‌ها را به پای کار بیاورد.

اهمیت عدالت در سلامت

این نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری درباره چگونگی دسترسی به درمان نیز گفته است: برخی افراد به هنگام بیماری ناچار هستند برای درمان کیلومترها از محل زندگی خود دور شوند. این موضوع باید در کانون توجه قرار گیرد به نحوی که عدالت در حوزه درمان و سلامت ایجاد شود.

لزوم اصلاح ساختار بیمه‌ای

وی درباره پوشش هزینه‌های درمانی نیز خاطرنشان کرده: هزینه‌های درمانی مردم باید به نحو خوبی پوشش داده شود. در حال حاضر، پوشش هزینه‌های درمانی مردم یکسان است؛ چرا که دهک‌های بالای جامعه به بیمه‌های تکمیلی دسترسی دارند.

این نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری با اشاره به ضرورت اصلاح ساختار بیمه‌ای اظهار کرده: ساختار بیمه‌ای باید اصلاح شود به نحوی که میزان پوشش خدمات درمانی را افزایش دهند.

تمرکز ۴۵ درصد پزشکان در تهران

قاضی‌زاده هاشمی درباره میزان دسترسی مردم به پزشک گفته است: حدود ۴۵ درصد پزشکان کشور در پایتخت حضور دارند. پزشک باید به سایر نقاط کشور اعزام شود. دولت سیزدهم به موضوع اعزام پزشک به نقاط مختلف کشور توجه کرد و برنامه‌های خوبی در این زمینه اجرا شد. حدود ۱۰ هزار پزشک به مناطق محروم اعزام شدند.

وی با بیان اینکه دولت سیزدهم حدود ۱۶ هزار تخت به ظرفیت تخت‌های بیمارستانی کشور اضافه کرده است: افزایش تخت‌های بیمارستانی که از گذشته در مناطق محروم تکمیل نشده بود، کامل شد.

این نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری با اشاره به افزایش ظرفیت رشته‌های «پزشکی» و «دندانپزشکی» در دولت سیزدهم عنوان داشته: زیرساخت‌های افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی و دندانپزشکی باید افزایش یابد.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده در جهت بیمه همگانی در دولت سیزدهم گفته است: حدود ۱۲ میلیون از جمعیت کشور که از پوشش بیمه‌ای برخوردار نبودند تحت پوشش بیمه قرار گرفتند. ارائه پوشش بیمه‌ای یک کار خدماتی است که دولت شهید رئیسی به این موضوع توجه کرد و ارائه پوشش بیمه‌ای یک کار خدماتی است که دولت شهید رئیسی به این موضوع توجه کرد و ۱۲ میلیون نفر را تحت پوشش بیمه قرار داد.

جلوگیری از فقر افراد به دلیل بیماری، وظیفه دولت است

قاضی‌زاده هاشمی با اشاره به تقویت صندوق حمایت از بیماران خاص و صعب‌العلاج در دولت سیزدهم اظهار کرده: گاهی اوقات درمان یک بیماری سبب فقر افراد می‌شود. دولت وظیفه دارد از ابتلای افراد به فقر به دلیل درمان بیماری جلوگیری کند. این موضوع در کانون توجه دولت سیزدهم قرار گرفته و من این روند را ادامه خواهم داد.

وی درباره دیدگاه‌های سایر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در حوزه نظام سلامت گفته است: مسائل با بیان مسئله برطرف نمی‌شود. باید مسائل و مشکلات را رصد کرده و با بهره‌گرفتن از مشاوره با کارشناسان خود برای حل مسائل برنامه عملی داشت. اینطور اظهار نظر می‌شود که پس از اینکه برای ریاست‌جمهوری انتخاب شدیم برای حل مسائل با کارشناسان مشورت کنیم.

مشکلات مردم برای تأمین دارو

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه مردم در عرصه دارو با مشکلات مواجه هستند، اعلام کرده است: ۴ میلیارد دلار ارز ترجیحی به دارو تخصیص یافته اما مردم برای دسترسی به دارو با مشکل مواجه هستند. منابع برای تأمین دارو باید به هدف برسد و شرایط به نحوی نباشد که قاچاق معکوس رخ دهد و دارو به کشورهای همسایه برده شود.

قاضی‌زاده هاشمی با اشاره به وضعیت شرکت‌های تولیدکننده دارو گفته است: فشار باید از روی شرکت‌های تولیدکننده داروی داخلی برداشته شود، تولید کنندگان داروی داخلی نابود شده‌اند.

وی درباره ایجاد زیرساخت‌ها برای ارائه خدمات الکترونیک سلامت اعلام کرده است: ما در بنیاد شهید توانسته‌ایم تمام افرادی را که تحت پوشش داریم از خدمات سلامت الکترونیک برخوردار کنیم. متأسفانه مشکلی که در این مسیر وجود دارد این است که نتوانسته‌ایم نظام بیمه را به چرخه داده نظام سلامت متصل کنیم.

درآمد بالا در کشورهای همسایه و مهاجرت پزشکان

وی با بیان اینکه گردشگری سلامت یک موضوع روز به حساب می‌آید، گفته است: کشور از منظر زیرساخت‌های سلامت از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. پزشکان ایرانی به دلیل اینکه می‌توانند در کشورهای همسایه از درآمد بیشتری برخوردار باشند به سایر کشورها مهاجرت می‌کنند. میزان هزینه جراحی زانو در کشور هند حدود ۹۰۰۰ دلار است در حالی که این عمل در کشور با قیمت ۶۰۰۰ دلار برای گردشگران سلامت انجام می‌شود. ما در نظر داریم یک صندوق با مبلغ تزریق ۲۰ میلیون دلار در ماه با همکاری بخش خصوصی ایجاد کنیم و باز چرخانی منابع داشته باشیم. پیش بینی درآمد ۱۰۰ میلیون یورویی از توریست سلامت به ۵ میلیارد دلار طی ۴ سال می‌رسد. بررسی‌ها بیانگر این است کشورهای همسایه بیش از ۱۰ میلیارد دلار در سال از محل گردشگری سلامت درآمد کسب می‌کنند.

دنیا خواهان کادر درمان ایران

وی همچنین گفته است: هنگامی که میزان درآمد گردشگری سلامت افزایش یابد کادر درمان با هدف کسب درآمد بیشتر به کشورهای دیگر مهاجرت نمی‌کنند. همچنین یک منبع درآمدی برای کشور به حساب می‌آید و سایر بخش‌های گردشگری کشور را فعال می‌کند. ایران، بیشترین ظرفیت درمان در منطقه را دارد وضعیت خوب ایران در عرصه نظام سلامت سبب شده که کشورهای اروپایی و آمریکایی خواهان نیروی انسانی کادر درمان کشور باشند.

تکمیل شبکه بهداشت کشور در دستور کار قرار گیرد

قاضی‌زاده هاشمی با بیان اینکه تکمیل شبکه بهداشتی کشور باید در دستور کار قرار گیرد، اعلام کرده است: تکمیل شبکه بهداشتی کشور در بخش شهری و روستایی بر زمین مانده و این موضوع باید در کانون توجه قرار گیرد. اقدامات خوبی در جهت توسعه شبکه بهداشتی کشور در دولت سیزدهم انجام شد و این موضوع باید در دولت توسعه یابد. برنامه مراقبان سلامت باید گسترش یابد و یک مراقب باید برای افراد در معرض خطر مانند سالمندان در نظر بگیریم.

قالیباف: سلامت، مهم‌تر از معیشت

محمدباقر قالیباف دیگر نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری هم در بحث بهداشت و درمان با بیان اینکه بهداشت بر درمان ارجح است، گفته است: نکته مهم این است که عوامل موثری در حوزه سلامت است که در اختیار خود وزارت بهداشت نیست و ریشه در عوامل دیگری دارد که نیازمند به هماهنگی‌های بخشی است.

وی اعلام کرده است: آلودگی آب، هوا، خاک، صوت همه موضوعاتی است که مربوط به بهداشت و درمان نیست و اصلاح آن باید به صورت فرابخشی باشد که از آن غفلت کردیم، یا ناآگاه بودیم یا توانایی انجام آن را نداشتیم و اینجا است که تدبیر درست اثر خود را نشان می‌دهد.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عنوان داشته است: محیط زیست امروز یکی از راهبردهای بخشی است و به اندازه امنیت، فرهنگ و مسائل اجتماعی، مسائل سیاست و سیاست خارجی اهمیت دارد؛ اما در اینجا بحث نشد. برخی موضوعات از ابتدا تا کنون حل نشده است از زمان جنگ تا کنون موضوع شیرخشک تاکنون حل نشده است و دغدغه ماست، موضوع پوشک و شیرخشک را در دهه ۶۰ حل نکردیم، توقف میلیون‌ها نفر پشت کنکور و بعد از آن مشکلات مسکن و ازدواج حل نشد.

از اکنون برای جمعیت تصمیم‌گیری شود

قالیباف با اشاره به مسئله جوانی جمعیت و بسته شدن پنجره جمعیتی کشور، گفته است: در نظام سلامت ۲۰ سال دیگر شاهد خواهیم بود که پنجره جمعیتی افراد بالای ۶۰ سال سه برابر می‌شود و باید الان تصمیم‌گیری کنیم و باید هم اکنون افق آینده را روشن کنیم که امید داشته باشیم و این در دسترس ماست.

سلامت مهم‌تر از معیشت

وی اظهار داشته است: باید وضع حال مردم را بهبود بخشیم که از حیث معیشت و سلامت تحت فشار نباشند، سلامت مهم‌تر از معیشت است؛ زیرا حداقل پولی که مردم دارند اگر بیمار داشته باشند صرف بیمارشان می‌شود.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفته است: بسیاری از کادر درمان به دلایل مختلف حقوق دریافت نمی‌کنند، در بیماری‌های صعب العلاج مجلس تمام بیماران را تحت پوشش قرار داد و این درحالیست است که پیش از این پنج گروه بیمار صعب العلاج داشتیم که ۱۵۰ هزار نفر بودند و امروز بیش از ۱۰۰ بیماری صعب العلاج یعنی حدود ۲میلیون نفر داریم که تحت پوشش قرار گرفتند و همه سه دهک پایین ۶ میلیون نفر به صورت رایگان تحت پوشش بیمه رایگان قرار گرفتند.

مشکلات دستیاران پزشکی

وی با بیان اینکه دستیاران پزشکی با مشکلات متعددی مواجه هستند، خاطرنشان کرده است: مجلس، بیماران صعب‌العلاج را از حمایت صد درصدی صندوق حمایت از بیماران خاص و صعب‌العلاج برخوردار کرده است. پیش از ایجاد صندوق حمایت از بیماران خاص و صعب‌العلاج، پنج گروه بیماری با جمعیت ۱۵۰ هزار نفری از خدمات رایگان درمان بیماران صعب العلاج برخوردار بودند، اما این تعداد به بیش از ۱۰۰ گروه بیماری و جمعیت ۲ میلیون نفری رسیده است.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری با بیان اینکه سه دهک پایین جامعه تحت پوشش بیمه رایگان سلامت قرار گرفتند، گفته است: سه دهک پایین جامعه توسط دولت سیزدهم و مجلس یازدهم به صورت رایگان بیمه شدند.

پورمحمدی: اهمیت اولویت پیشگیری بر درمان

مصطفی پورمحمدی - نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نیز در صحبت‌هایش درباره برنامه‌های خود برای سلامت با بیان اینکه مسئله پیشگیری نسبت به درمان اهمیت دارد، تاکید دارد که حدود ۴۵ درصد پزشکان کشور در تهران مستقر هستند.

چرایی مهاجرت پزشکان و پرستاران

وی با اشاره به مهاجرت کادر درمان گفته است که مهاجرت پزشکان و پرستاران طی دو سال گذشته اتفاق افتاده است. همچنین مسائل و مشکلاتی برای کادر درمان به وجود آمده است. مسائل و مشکلات و مهاجرت کادر درمان در احترام به کادر درمان، تأمین نیازهای کادر درمان و اقتصاد درمان ریشه دارد.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری می‌گوید: توجه به نیازهای کادر درمان از اهمیت فراوانی برخوردار است. حدود ۱۵ درصد پزشکان از وضعیت مالی خوبی برخوردار هستند و این درحالیست که بسیاری از پزشکان وضعیت خوبی ندارند. همچنین پرستاران وضعیت بسیار بدی دارند. مبانی اقتصادی باید حل شود.

وی می‌گوید: دانش، تجربه، تکنیک، صنایع دارویی، شبکه بهداشتی، شبکه آموزش بهداشت روستایی، تکنولوژی‌های جدید، هوش مصنوعی از وضعیت خوبی برخوردار هستیم. امکانات پیشرفته‌ای در اختیار علم پزشکی کشور قرار دارد.

پورمحمدی با اشاره به وضعیت توریست سلامت نیز معتقد است که گردشگری سلامت از وضعیت خوبی برخوردار است و پیشرفت‌های خوبی در این زمینه به دست آورده‌ایم.

به نظرات اساتید احترام بگذاریم

این نامزد انتخابات گفته است: خوشبختانه اساتید بسیار زیادی در عرصه سلامت وجود دارند و نظر و ایده‌های فراوانی در حوزه پیشگیری و ارجحیت این مؤلفه بر درمان دارند. وظیفه داریم به نظرها و ایده‌های اساتید احترام بگذاریم و در جهت حل مشکلات اقتصادی آنها گام برداریم.

وی درباره نظام سلامت نیز اظهار کرده است: از منظر بسترها، ظرفیت، دانش و آموزش در شرایط مناسبی قرار داریم. بیمارستان‌ها و تخت‌ها و آزمایشگاه‌های پیشرفته داریم اما در عین‌حال توجه داشته باشیم که معلولیت‌ها گسترش پیدا کرده است و بیماری‌های جدید مانند اوتیسم در حال افزایش است.

وی با بیان اینکه تصور می‌کنم یک نگاه جامع و کامل باید داشته باشیم، می‌افزاید: همچنان باید به تدبیر، برنامه‌ریزی و ایجاد اعتماد و امید و خوشبینی و همکاری متقابل بازگردیم. پزشکان از فرهیخته‌ترین اقشار جامعه ما هستند. خانواده بزرگ بهداشت و درمان از ظرفیت‌های خوب ما هستند. آقای قاضی‌زاده به ظرفیت‌های ما در گردشگری سلامت اشاره کرد که موقعیت خوبی است اما باید مشکلات آن را حل کنیم و به حرف‌هایشان گوش کنیم. آنان که از ما کارشناس‌تر هستند.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه دولت باید به سیاست‌گذاری کلان توجه کند، می‌گوید: دولت باید بستر مناسب را فراهم کند. اعتمادسازی و مهم‌تر از همه مدیریت اقتصاد سلامت و درمان در کانون توجه قرار گیرد.

پورمحمدی همچنین گفته است: می‌توانیم کل انرژی را به اندازه رفاه مطلوب و سطح بالای جهانی - مثلاً اروپا - میانگین میزان مصرف سوخت انرژی در اروپا به مردم مجانی بدهیم. شاخص و مدل هم داریم. باقیمانده را هم برنامه‌ریزی کنیم. همه آن را هم دولت نبرد. یک‌سوم آن را به تسهیلات دیگر از جمله کمک به بهداشت و آموزش و تأمین اجتماعی اختصاص دهیم و یک‌سوم دیگر را هم به کل مشکلات اقتصادی کشور و نیز مشکلات تأمین اجتماعی - که اگر در بخش قبلی حل نشد در این بخش حل شود - اختصاص دهیم. ما خیلی مسئله داریم که به رویکردها، برنامه‌ریزی اقتصادی، چابک‌سازی دولت و کاهش هزینه‌ها و جلوگیری از اسراف است.

سالمندی مسئله جدی کشور

وی می‌گوید ما در حوزه سلامت در شرایط مناسبی هستیم، ولی باید حوزه سلامت را گسترش دهیم؛ سالمندی مسئله جدی کشور است از حالا باید جدی بگیریم، باید یک نگاه جامع و کامل داشته باشیم همچنان به تدبیر، برنامه ریزی و ایجاد اعتماد و امید و خوش بینی و همکاری متقابل تاکید دارم.

زاکانی: برخی گروه‌های مردمی رایگان درمان می‌شوند

علیرضا زاکانی، نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هم در توضیح برنامه‌ها و دیدگاه‌ش در حوزه سلامت، تاکید دارد که نیروی انسانی مهم‌ترین سرمایه در عرصه سلامت به حساب می‌آید و پزشکان، ماماها، بهورزان و پرستاران بزرگترین سرمایه‌ها هستند.

۱۵ درصد جامعه بیمه پایه ندارند

وی با بیان اینکه شبکه بهداشت را تقویت می‌کنیم، گفته است که پیشگیری بر درمان ارجح است. حدود ۱۵ درصد افراد جامعه از بیمه پایه برخوردار نیستند و این افراد را تحت پوشش بیمه قرار می‌دهیم. دولت شهید رئیسی نسبت به پوشش بیمه‌ای مردم اقدام کرد و این کار در دولت من ادامه خواهد داشت.

وعده بیمه تکمیلی برای ۶ دهک درآمدی

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به برنامه‌های مدنظر خود برای پوشش بیمه تکمیلی نیز گفت: شش دهک جامعه از بیمه تکمیلی برخوردار می‌شوند. همچنین در نظر داریم با عمق بخشیدن به بیمه‌ها، بیمه‌ها را با تعرفه دولتی موثر کنیم.

درمان رایگان برای ۴۰ درصد مردم

زاکانی با بیان اینکه ۴۰ درصد مردم از درمان رایگان برخوردار می‌شوند، اعلام کرده: حدود ۸۵ درصد درمان برای بخش‌های دولتی است؛ به نحوی که ۱۰۵۴ بیمارستان در کشور وجود دارد که از این تعداد ۱۸۴ مورد خصوصی، حدود ۶۰۰ مورد دولتی و مابقی برای سایر بخش‌ها است.

وی درباره درمان سرپایی گفته است: داروی چهار دهک جامعه برای درمان سرپایی از ۵۰ درصد تخفیف برخوردار می‌شود. همچنین ۲۰ خدمت دندانپزشکی نیز شامل تخفیف ۵۰ درصدی می‌شود.

این نامزد انتخاباتی درباره درمان بیماران صعب‌العلاج نیز تاکید کرده که درمان بیماران صعب‌العلاج به طور کامل رایگان می‌شود. هر ۱۰ دهک جامعه تحت درمان رایگان بیماری‌های صعب‌العلاج قرار می‌گیرند.

وی درباره دیگر برنامه‌های خود در حوزه سلامت نیز گفته است: بخش دولتی از بخش خصوصی خرید راهبردی می‌کند. این موضوع بسیار مهم است و مسیر تحول را به سمتی سوق می‌دهد که سلامت می‌تواند سبب صیانت زندگی افراد شود. مجامع پزشکی از این طرح حمایت می‌کنند و این کار را می‌توان به نحو احسن انجام داد.

زاکانی درباره نظام سلامت اظهار کرده که: وقتی بنا شد رئیس‌جمهور وعده‌هایش را اجرایی کند، بنده را خواهید دید. زنان باردار، پدربزرگ‌ها و مادر بزرگ‌ها و افراد زیر هفت سال را رایگان درمان می‌کنم. من در دولت خود در نظر دارم موضوع درمان رایگان کودکان کمتر از هفت سال را که در دولت سیزدهم اجرا شده به صورت پلکانی تا ۱۵ سال افزایش دهم.

وی با بیان اینکه مسئله گردشگری سلامت نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است، می‌گوید که جذب توریست سلامت را در کانون توجه قرار می‌دهم.

وی با بیان اینکه سلامت فراتر از بهداشت و درمان است، اذعان داشته که: شورای عالی سلامت باید به ریاست رئیس‌جمهور تشکیل جلسه دهد. نظام سلامت با فشار به کارخانجات داروسازی حل نمی‌شود و این مسئله را بررسی کردم. ظرفیت داخلی را بررسی کردیم و با نگاه کارشناسی به بهترین نحو انجام خواهد شد. به مسئله فساد سلامت و زیرمیزی‌ها ورود می‌کنم.

پزشکیان: پزشکان با درآمد ۱۵ میلیونی به مناطق محروم نمی‌روند

مسعود پزشکیان دیگر نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نیز با اشاره به کارنامه کاری خود در حوزه سلامت گفته است: هنگامی که ریاست دانشگاه علوم پزشکی تبریز را بر عهده داشتم ساختار بهداشت روستایی را اصلاح کردم. همچنین با مشارکت مردمی توانستم ۶۰۰ خانه بهداشت طی ۶ ماه بدون هیچ اعتباری احداث کنم. همچنین برای اینکه بتوان خدمات به مناطق محروم ارائه دهیم در آن مناطق کارگری کردم. حدود ۸۰ خانه بهداشت از ۶۰۰ خانه بهداشتی که احداث کردم در مناطق محروم بود.

از ایجاد بیمه روستایی تا اصلاح زیرساخت شبکه بهداشت

وی با بیان اینکه برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع در مناطق محروم را اجرا کردم، گفته است: انسان یک کالا نیست و نمی‌توان مانند یک کالا با انسان برخورد کرد. برنامه سوم توسعه در نظر داشت تمام مسائل حوزه سلامت را به بخش خصوصی واگذار کند؛ شرایط به نحوی بود که پیکر درگذشتگان را به خانواده‌های آنها تحویل نمی‌دادند. ما در دولت آقای خاتمی تمام این موارد را اصلاح کردیم.

این نامزد انتخابات چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری همچنین گفته است: ایجاد بیمه‌های روستایی از دیگر اقدامات دولت آقای خاتمی بود. افرادی که در بیمارستان‌ها بستری بودند و از بیمه برخوردار نبودند تحت پوشش بیمه قرار گرفتند. همچنین زیرساخت‌های شبکه بهداشتی را اصلاح کرده و دستورالعمل‌هایی صادر کردیم.

پزشکیان با اشاره به سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه سلامت و همچنین اقدامات خود در حوزه نظام سلامت در دوران نمایندگی مجلس عنوان داشته است: یک درصد ارزش افزوده و ۱۰ درصد خالص هدفمندی را به منظور تأمین اعتبار پوشش مواردی که انجام داده بودیم در نظر گرفتیم. یک درصد ارزش افزوده برای مناطق محروم و ۱۰ درصد خالص هدفمندی برای بیماران صعب‌العلاج است. تأمین بودجه از محل ارزش افزوده و خالص هدفمندی در قانون آمده است. ما در مجلس، روند حرکت بهداشت و درمان را به طور کامل به سمت مردم سوق دادیم.

افزایش ظرفیت پزشکی برای رفع کمبود پزشک، اثرگذار نیست

پزشکان با بیان اینکه مجلس گذشته میزان سقف درآمدی پزشکان را کاهش داد، گفته است: موضوع همسان‌سازی مطرح شد. مجلس با برخی پزشکان قرارداد بست و رقمی که این پزشکان برای یک عمل دریافت می‌کردند معادل درآمد یک ماهه یک پزشک در بخش دولتی بود. افزایش میزان ظرفیت رشته پزشکی برای رفع کمبود پزشک اثرگذار نیست؛ چرا که یک پزشک با درآمد ۱۵ میلیون تومان به مناطق محروم نمی‌رود.

اهمیت اجرای برنامه هفتم توسعه و سیاست‌های ابلاغی حوزه سلامت

پزشکیان همچنین ضمن اشاره به عملکرد قبلی خود مبنی بر اینکه برنامه‌اش برای دولت چهاردهم، اجرای برنامه هفتم توسعه و تحقق اهداف سیاست‌های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری است، گفت: امروز برنامه‌های توسعه وجود دارد و همه این برنامه‌ها با سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری نیز تطبیق دارد اما مشکل این است که اجرا نمی‌شود؛ زمانی ما می‌توانیم این قوانین را اجرا کنیم که سر سفره‌ای بنشینیم که مردم نشستند.

چرا در روستاها پزشک نیست؟

وی معتقد است: امروز تئوری‌های زیادی برای حوزه بهداشت و درمان مطرح می‌شود، اما علت اینکه در روستاها پزشک نیست، این است که پول‌ها پرداخت نشده و تخصیص‌های لازم انجام نشده است. همچنین قرار بود چنانچه یارانه ارزی برداشته شد در حوزه دارو معادل ریالی آن پرداخت شود و در این زمینه نیز ۶۰ هزار میلیارد از محل هدفمندی یارانه‌ها که قرار بود هزینه‌های بیماران صعب العلاج از این محل تأمین شود، پرداخت کردند در حالی که هزینه دارو ۱۵۰ هزار میلیارد بود؛ یعنی در حقیقت پولی پرداخت نشد.

ویزیت دو دلاری و چرایی زیرمیزی پزشکان

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری همچنین می‌گوید: اینکه امروز پزشکان زیرمیزی می‌گیرند، تقصیری ندارند؛ چرا که ویزیت آنها یک الی دو دلار است؛ در این شرایط مشخص است که پزشکی به روستاها نمی‌رود. همچنین وضعیت پرستاران نیز به گونه‌ای است که به ازای هر ۸ ساعت کشیک ۱۶۰ هزار تومان دریافت می‌کند؛ به همین دلیل او می‌گوید اگر من در تاکسی اینترنتی کار کنم درآمد بهتری خواهم داشت.

با اجرای قوانین می‌توان مشکلات را رفع کرد

پزشکیان با تاکید بر لزوم تصحیح عملکردها نیز گفته است: نمی‌شود قوانینی که نوشته شده است را اجرا نکنیم و بگوییم که برنامه داریم؛ با اجرای قانون می‌توان مشکلات مردم را برطرف کرد؛ نشستن بر سر سفره‌ای که مردم بر آن نشسته‌اند و تحمل رنج‌هایی که آنها متحمل می‌شوند، مشکلات را راحت حل می‌کند؛ اگر مردم ببینند که مسئولان برای دریافت خدمات در صفی ایستاده‌اند که آنها نیز ایستاده‌اند، دیگر صدای آنها در نمی‌آید؛ صدای مردم جایی در می‌آید که من برای خودم سفره پهن کرده‌ام و از سوی دیگر حرف‌های قشنگی برای آنها می‌زنم و می‌گویم که ان شاءالله درد و رنج مردم را حل می‌کنیم و در نهایت نیز حل نمی‌کنیم.

وی با تاکید بر اینکه دغدغه من از ابتدایی که خودم را شناختم این بود که به داد محرومانی برسیم که کسی به دادشان نمی‌رسد، می‌گوید: دغدغه من از ابتدا این بود که صدای آدم‌هایی باشم که کسی صدای آنها را نمی‌شنود؛ اگر در تهران یک دستگاه سیتی‌اسکن یا MRI کم شود دوربین‌ها به آنجا می‌روند و مشکل برطرف می‌شود اما وقتی نوبت به حل مشکلات مردم می‌رسد، کسی خبر ندارد که در فلان روستا خدمات و امکانات نیست.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه مشکل امروز کشور عدم تعهد مسئولین به اجرای قوانین است، گفته است: علت عدم اجرای قوانین نیز این است که وقتی من به عنوان پزشک برای خودم در بیرون مطب و بیمارستانی تأسیس کردم و در آنجا درآمد آنچنانی دارم، وقتی در دانشگاهی مسئولیت گرفتم دیگر دغدغه مردم را ندارم، بلکه کاری می‌کنم که بیمارستان خودم بچرخد.

جلیلی: صندوق‌های بیمه عدالت‌محور شوند

سعید جلیلی - دیگر نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری هم در تشریح برنامه‌هایش برای حوزه سلامت گفته است: حوزه سلامت دارای وجوه مختلف است که بخشی از آن بر عهده وزارت بهداشت است و برخی فراتر از حوزه وظایف وزارت بهداشت به حساب می‌آید.

وی با بیان اینکه میزان امید به زندگی افزایش یافته، عنوان داشته است: میزان امید به زندگی در اوایل انقلاب حدود ۵۵ سال بود که این میزان به ۷۷ سال رسیده است و جزو موفقیت‌های نظام سلامت به حساب می‌آید.

وظیفه نظام سلامت درباره مرگ‌های قابل پیشگیری

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه به طور متوسط روزانه ۱۲۰۰ نفر جان خود را به دلایل مختلف از دست می‌دهند، گفته است: دولت و نظام سلامت وظیفه دارند میزان مرگ‌های قابل پیشگیری را به کمترین میزان ممکن یا صفر درصد برسانند. متأسفانه ۴۷ درصد از ۱۲۰۰ مرگ روزانه، مرگ زودرس به حساب می‌آیند؛ یعنی پیش از ۷۰ سالگی جان خود را از دست می‌دهند. همچنین ۲۲ مرگ‌ومیر روزانه، مرگ خیلی زودرس است یعنی پیش از ۵۰ سالگی جان خود را از دست می‌دهند. پیشگیری از مرگ‌های زودرس فراتر از وظیفه یک دستگاه است و به همین دلیل دولت باید به این موضوع توجه کند.

وی با بیان اینکه حدود ۲.۵ درصد جمعیت کشور سالانه به بیماری‌های پرهزینه مبتلا می‌شوند، عنوان داشته است: ابتلای ۲.۵ درصدی جمعیت به بیماری‌های پرهزینه معادل ابتلای روزانه ۱۷۸۰ نفر به بیماری‌های پرهزینه است. درمان بیماری‌های پرهزینه سبب تحمیل هزینه‌های فراوان به خانواده‌ها می‌شود.

سلامت؛ از حقوق مردم

این نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری همچنین گفته است: رئیس‌جمهور وظایفی دارد که باید انجام دهد از جمله بحث سلامت که در قانون اساسی اشاره شده است که از حقوق مردم است.

جلیلی با بیان اینکه تلفات جاده‌ای متأسفانه حدود ۲۰ هزار نفر در سال است، عنوان داشته است: این میزان تلفات جاده‌ای در هشت سال می‌شود اندازه شهدای جنگ تحمیلی ما! قطع عضو هم هست، معلول هم هست. بنابراین اگر آلودگی هوا و حوادث جاده‌ای میزان تلفات جامعه ما را بالا می‌برند وظیفه کیست که این مشکلات را حل کند؟ میزان قابل توجهی از تلفات جاده‌ای قابل پیشگیری بوده است که وظیفه دولت ما است.

میزان بالای تلفات جاده‌ای

وی در زمینه تلفات جاده‌ای به ذکر خاطره‌ای نیز اشاره و عنوان داشته که خاطرم هست در یکی از سفرهای خارجی در منطقه از مقامات آن کشور سؤال کردم چه تعداد تلفات جاده‌ای دارید که پاسخ دادند در سال ۱۷ نفر تلفات جاده‌ای داریم که جمعیت آن کشور یک دهم ما بود که تلفات ما هم می‌توانست ۱۷۰ نفر باشد نه اینکه حداقل ۱۷ هزار نفر باشد. کجا باید در این زمینه برنامه‌ریزی شود؟ در همین ۱۰ سال اخیر یکی از بحث‌هایی که با مردم داشتم، مشخص شد که اشتغال، امنیت شغلی و استرس‌های ناشی از آن بر سلامت مردم تأثیر می‌گذارد.

این نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری گفته است: چقدر بیماری و فوت به دلیل عوامل اجتماعی موثر بر سلامت داشته‌ایم؟ اگر بیان می‌کنیم که آلودگی هوا و عادات غذایی، حوادث جاده‌ای می‌تواند آنقدر سلامت مردم را تحت تأثیر قرار دهد، چه کسی باید برای سلامت مردم برنامه‌ریزی کند؟ یکی از وظایف شورای عالی سلامت به ریاست ‌رئیس‌جمهور همین برنامه‌ریزی است. این اقدامات باید انجام شود نه اینکه صدای مردم درنیابد بلکه وظیفه شما این است که این برنامه‌ریزی را داشته باشید.

جلیلی با بیان اینکه «وظیفه شما این است که تا جایی که ممکن است از مرگ‌های زودرس و خیلی زودرس جلوگیری کنید»، تاکید دارد: اگر ۱۰ سال پیش، رئیس‌جمهور وقت برنامه‌ریزی جدی می‌کرد که پنج یا ۱۰ سال آینده باید به این نقطه برسیم، درصد قابل توجهی از این مرگ‌ها کم می‌شد. مرگ زودرس یا تلفات و مجروحان جاده‌ای قابل پیشگیری است ولی باید برنامه داشت.

وی تاکید دارد: باید از تکثر نهادهای تصمیم‌ساز کم کنیم. ما یک تجربه موفق در شبکه بهداشت داریم و این می‌تواند الگو در جهان باشد. یادم هست از آمریکا آمده بودند از شبکه بهداشت ما الگوبرداری کرده بودند.