به گزارش نجواخبر، بازار انتصابات دقیقه نودی در صنعت پتروشیمی حسابی داغ شده است. اخبار منتشر شده حاکی از این است در یک هفته گذشته بیش از ۱۰ نفر در شرکت های پتروشیمی سمت های جدید گرفتهاند. در این میان میتوان تاپیکو که از هلدینگ های زیر مجموعه وزارت کار است را از سردمداران بی توجهی به ابلاغیه رئیسجمهور میتوان دانست. بابک افقهی در دو هفته گذشته دو حکم جدید یکی در شرکت ایرانول و دیگری در پتروشیمی خراسان صادر کرده است.
جالب است که بدانید عباس کریمی در روزهای گذشته به عضویت هیئت مدیره پتروشیمی شازند درآمده است. نوید رسولی از دیگر انتصاب های صنعت پتروشیمی در وقت اضافه دولت سیزدهم که به عنوان یکی از اعضای هیئت مدیره پتروشیمی امیر کبیر سمت گرفته است.
انتصاب مهدی نقوی به عنوان معاون برنامه ریزی و سرمایهگذاری صبا انرژی هم سر و صدای زیادی به پا کرد. او هم زمان رئیس هیئت مدیره پتروشیمی امیر کبیر و مدیرعامل چاپخانه بانک ملت نیز است
در پتروشیمی مارون سجاد محمدی به عضویت هیئت مدیره این مجتمع درآمده است. انتصاب مهدی نقوی به عنوان معاون برنامه ریزی و سرمایهگذاری صبا انرژی هم سر و صدای زیادی به پا کرد. او هم زمان رئیس هیئت مدیره پتروشیمی امیر کبیر و مدیرعامل چاپخانه بانک ملت نیز است.
غلامرضا جمشیدی هیئت مدیره پتروشیمی گلستان، سجاد سنگسری هیئت مدیره پتروشیمی شازند، امیر آذری هیئت مدیره پتروشیمی لاله، مهدی نقوی معاون صبا انرژی هیئت مدیره پتروشیمی امیرکبیر، خسرو عباس نژاد مدیرعامل پتروشیمی پترو ناد از دیگر انتصاب های شرکت های پتروشیمی در روزهای پایانی دولت سیزدهم است.
محمد مخبر که احتمال عزل و نصب های عجله ای در پایان دولت را پیش بینی کرده بود، ۱۲ خرداد ماه پس از فوت رئیس جمهور بود که دستور العملی خطاب به کلیه دستگاه های اجرایی ابلاغ کرده بود. مخبر در نامه همه دستگاه های اجرایی را مکلف کرده بود تا زمان استقرار دولت چهاردهم از هرگونه تغییر در ساختارهای سازمانی، جا به جایی نیروی انسانی و نقل و انتقال اموال دولتی، اعمال آیین نامه جدید و تغییر در تعرفهها و عوارض خودداری کنند.
اما نامه پزشکیان نشان می دهد اتفاقاتی در درون دولت در جریان بوده و برخی از دستگاه توجه چندانی به ابلاغیه سرپرست ریاست جمهوری نداشته است. در کنار این انتصابات خالی از لطف نیست تا نگاهی به کارنامه پتروشیمیها در سال 1402 بیاندازیم:
بررسی صورتهای مالی سالانه ۲۲ شرکت پتروشیمی بورسی حاکی از آن است که مجموع درآمد پتروشیمیها حدود ۱۴.۳ درصد بالا رفته از ۴۸۴ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ و به ۵۵۴ هزار و ۲۹۱ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ رسیده است.
در طرف دیگر نیز هزینه تولید محصولات پتروشیمی نظیر خوراک و دستمزد در سال ۱۴۰۲ بیشتر از ۱۲ درصد افزایش داشته و رقم ۴۱۲ هزار و ۲۳۴ میلیارد تومان را به ثبت رسانده است.
این موضوع به همراه رشد هزینههای مالی پتروشیمیها سود خالص اکثر شرکتها را پایین آورده است؛ به طوری که مجموع سود خالص ۲۲ پتروشیمی از ۱۱۲.۸ همت در سال ۱۴۰۱ با کاهش ۴.۳ درصدی به ۱۰۷.۹ همت در سال ۱۴۰۲ رسیده است. این بدان معناست که چهار هزار و ۸۵۴ میلیارد تومان از مجموع سود خالص پتروشیمیها در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است.
ارومیه در صدر بهترین عملکرد درآمدزایی
همانطور که گفته شد سودآوری صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش داشته است. این موضوع به دلیل رشد هزینههای تولید اعم از خوراک پتروشیمیها و هزینه دستمزد بوده است. با این حال اما باید دید کدام پتروشیمی در بخش درآمدزایی موفقتر ظاهر شده است؟
نگاهی دقیقتر به صورتهای مالی سالانه پتروشیمیهای بورسی نشان میدهد پتروشیمی ارومیه (شاروم) با افزایش ۸۷ درصد درآمد خود بهترین عملکرد را از لحاظ رشد درآمدزایی در سال ۱۴۰۲ رقم زد و درآمد خود را به هزار و ۸۲۶ میلیارد تومان رساند.
همچنین پتروشیمیهای اصفهان و فارابی نیز دیگر پتروشیمیهای بورسی بودند که در این دوره افزایش خوبی را در درآمد حاصل از فروش خود به ارمغان آوردند. به نحوی که مبلغ فروش پتروشیمیهای اصفهان و فارابی در سال ۱۴۰۲ بیش از ۶۰ و ۳۳ درصد افزایش داشته است.
بیشترین کاهش درآمد سالانه پتروشیمیها
طبق جدولی که آورده شد، پتروشیمیهای آبادان، خراسان، شیراز و کرمانشاه بدترین عملکرد را از لحاظ درآمدزایی در سال گذشته داشتند. به طوری که درآمد پتروشیمیهای آبادان و خراسان در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۲۵.۷ و ۱۷.۹ درصد کاهش داشته است.
بیشترین افزایش هزینه تولید در سال ۱۴۰۲
در بخش هزینهها نیز پتروشیمی ارومیه در صدر جدول بود؛ همانطور که گفته شد هزینه تولید پتروشیمیها در سال گذشته بالا رفته است. پتروشیمی ارومیه نیز به دلیل رشد حجم تولید و فروش با افزایش هزینه تولید یا بهای تمام شده در سال ۱۴۰۲ روبهرو شده است.
به این ترتیب بهای تمام شده کالای فروش رفته پتروشیمی ارومیه بیشتر از ۷۵ درصد افزایش داشت و از ۷۱۸ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ به هزار و ۲۵۸ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ رسید. همچنین پتروشیمیهای اصفهان و کرمانشاه نیز دیگر پتروشیمیهای بورسی بودند که در سال ۱۴۰۲ جهش سنگینی را در هزینه تولید خود دیدند. به طوری که بهای تمام شده کالای فروش رفته پتروشیمیهای اصفهان و کرمانشاه در سال ۱۴۰۲ به ترتیب ۵۰.۹ و ۴۶ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش داشته است.
بیشترین کاهش هزینه تولید در سال ۱۴۰۲
بررسی بیشتر گزارشهای سالانه پتروشیمیهای بورسی نشان میدهد پتروشیمیهای آبادان و نوری بیشترین کاهش بهای تمام شده را نسبت به سال ۱۴۰۱ تجربه کردند که ناشی از کاهش مقدار مقدار فروش این شرکتها بوده است.
رالی سودسازی پتروشیمیهای بورسی
در ابتدا باید گفت از آنجایی که پتروشیمی نوری بزرگترین پتروشیمی بورسیست در سال ۱۴۰۲ نیز پرسودترین پتروشیمی بورسی لقب گرفت و سود خالصی معادل ۲۲ هزار و ۸۰ میلیارد تومان در این سال شناسایی کرد که در مقایسه با سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۸۶.۷ درصد رشد کرده است.
در مقابل اما تنها یک پتروشیمی بود که در سال جاری به زیان نشست و آن هم پتروشیمی آبادان بود. نکتهای که باید در رابطه با این پتروشیمی گفته شود افزایش ۴۳.۹ درصدی زیان خالص این شرکت است. به این ترتیب زیان خالص این پتروشیمی از ۸۲۹ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ به هزار و ۱۹۳ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ رسیده است.
بیشترین افزایش سود خالص در سال ۱۴۰۲
بررسی صورتهای مالی پتروشیمیهای بورسی در سال ۱۴۰۲ نشان میدهد پتروشیمی اصفهان در این سال عنوان بیشترین افزایش سود خالص را از آن خود کرده است. چرا که رشد فروش و درآمدزایی این شرکت به همراه کنترل هزینهها سبب جهش ۲۹۳ درصدی سود خالص آن شده است.
به طوری که سود خالص پتروشیمی اصفهان از ۱۸۲ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ به ۷۱۴ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ رسیده است.
ارومیه و نوری نیز دو پتروشیمی دیگری بودند که موفق شدند جهش بزرگی در سود خالص خود به ارمغان بیاورند. به طوری که سود خالص پتروشیمی ارومیه و نوری در سال ۱۴۰۲ به ترتیب ۱۶۰ و ۸۶ درصد افزایش داشته است.
بیشترین کاهش سود خالص در سال ۱۴۰۲
همانطور که در جدول مشخص است ۱۲ پتروشیمی در سال ۱۴۰۲ با کاهش سودآوری روبهرو شدند که در این میان وضعیت پتروشیمی فارابی از سایر رقبا وخیمتر است. چرا که سود خالص این شرکت در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ بیشتر از ۸۸ درصد پایین آمده است.
همچنین سود خالص پتروشیمی فنآوران نیز در سال ۱۴۰۲ در مقایسه با سال ۱۴۰۱ با کاهش ۷۶.۷ درصدی به ۷۳۳ میلیارد تومان رسیده است. پتروشیمیهای شیراز و زاگرس نیز دیگر شرکتهایی بودند که کاهش شدید سودآوری را در سال ۱۴۰۲ تجربه کردند.