به گزارش نجوا خبر؛ استرس جنگ به خصوص کودکان، زنان و افراد غیرنظامی را دچار اضطراب و نگرانی شدید در مورد جان و مال خود میکند. نگرانی ناشی از شرایط جنگی میتواند باعث بروز برخی اختلالات روانی مانند افسردگی، حملات پانیک یا وحشت زدگی، اضطراب شدید و استرس پس از سانحه (PTSD) شود. جنگ را میتوان یکی از استرسزا ترین اتفاقاتی دانست که هم افراد درگیر آن و هم دیگران را در هر نقطه از جهان تحت تأثیر قرار میدهد. سالانه میلیونها نفر تحت تأثیر جنگ، خانههای خود را ترک میکنند. استرس جنگ به خصوص کودکان، زنان و افراد غیرنظامی را دچار اضطراب و نگرانی شدید در مورد جان و مال خود میکند. نگرانی ناشی از شرایط جنگی میتواند باعث بروز برخی اختلالات روانی مانند افسردگی، حملات پانیک یا وحشت زدگی، اضطراب شدید و استرس پس از سانحه (PTSD) شود.
استرس جنگ چه علائمیدارد؟ زمانی که تحت جنگ و اخبار ناشی از آن قرار میگیریم، ممکن است احساسات، افکار و هیجانات متفاوتی را تجربه کنیم. به عبارت دیگر علائم ناشی از استرس جنگ در افراد گوناگون است و هر فرد با توجه به آستانه تحمل و شرایط جسمی و روانی خود، ممکن است نشانه های مختلفی را نشان دهد. برخی از مهمترین علائمی که اشخاص ممکن است به دلیل اضطراب بالا تجربه کند عبارتند از:
کابوسهای شبانه
اضطراب شدید و تفکرات منفی
اختلال در حافظه و تمرکز
احساس ناامیدی شدید در مورد آینده
مرور تصاویر ذهنی ناشی از تصاویر و مشاهده شرایط جنگی
تپش قلب و ضربان قلب نامنظم
تعریق شدید همراه با استرس
سردرد، سرگیجه و تنش عضلانی
بی خوابی و خواب بی کیفیت
احساس خستگی مزمن حتی بعد از استراحت
تحریک پذیری و پرخاشگری
اجتناب از حضور در فضاهای یادآور جنگ و خطرناک
تمایل به دوری از افراد و تنها گزینی
مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر یا سایر رفتارهای خود آسیب رسان
چگونه میتوانیم با استرس جنگ و اخبار مربوط به آن مقابله کنیم؟ استرس جنگ معمولا در اثر زندگی در مناطق جنگی، تهدید و احتمال قریب الوقوع به جنگ یا شنیدن و خواندن برنامهها و اخبار جنگ ایجاد میشود. یکی از آسیب پذیرترین افراد در مقابله با اضطراب جنگ، کودکان هستند، چرا که نمیتوانند ترس و وحشت ناشی از اتفاقات را به خوبی درک و کنترل کنند. توصیه پلتفرم رواندرمان، برای مقابله با استرس جنگ شامل موارد زیر است:
1. رواندرمانی
مراجعه به روانشناس و گذراندن جلسات رواندرمانی به شما کمک میکند تا بتوانید در فضایی امن، بدون وجود عوامل استرس زا و به کمک رواندرمانگر، افکار خود را بازگو کنید، یا صحبت کردن هیجانات منفی جمع شده در خود را تخلیه کنید. روانشناس کمک میکند تا افکار منفی خود را مدیریت و استرس خود را با تکنیک های آرام بخشی کاهش دهید. برای رزرو نوبت رواندرمانی میتوانید به سامانه تخصصی روان و روانشناسی یعنی رواندرمان، مراجعه کنید.
2. دور ماندن از اخبار جنگ
یکی از اصلی ترین راه های افزایش استرس جنگ، دنبال کردن مداوم کانال ها، شبکهها و راه های اطلاع رسانی اخبار و مسائل مربوط به جنگ است. به همین دلیل اگر میخواهید خود، خانواده و اطرافیان خود را از استرس جنگ در امان نگه دارید، از دنبال کردن لحظه به لحظه اخبار جنگ پرهیز کنید.
3. حضور در جمع های دوستانه و خانوادگی
اگر احساس میکنید که تنها ماندن و مشاهده اخبار جنگ در حال لطمه زدن به سلامت روان شما است. یک دورهمی دوستانه یا خانوادگی شکل دهید و سعی کنید تا با قرار گرفتن کنار دیگران احساس امنیت داشته باشید. حمایت اجتماعی و احساس تعلق داشتن میتواند در کاهش احساس تنهایی و استرس ناشی از جنگ بسیار موثر باشد.
4. استفاده از تکنیک های ریلکسیشن
برای اینکه احساس خوبی داشته باشید، مخصوصا وقتی اخبار جنگ در حال افزایش هستند باید بتوانید ذهن و بدنتان را از حالت تنش دور نگه دارید. یکی از بهترین کارها، انجام تکنیک های مختلف ریلکسیشن مانند یوگا، مدیتیشن، تنفس منظم و گوش دادن به موسیقی آرامبخش برای برگرداندن آرامش به سیستم عصبی است.
5. دارو درمانی گاهی اوقات آنقدر سطح استرس زیاد است که برای مدیریت علائم استرس، باید به یک روانپزشک مراجعه و از او خواست تا ضمن بررسی شرایطی که تجربه میکنیم، دارویی ضد اضطراب تجویز کند تا از تأثیرات منفی اضطراب جنگ در امان باشیم. میتوان از روانپزشکان عضو در سایت رواندرمان، به صورت آنلاین وقت رزرو کنید.
6. حفظ امید به آینده
چنانچه در شرایطی هستید که در مورد وقوع جنگ احساس خطر میکنید، یادتان باشد جنگ یک احتمال است. پس تا زمانی که واقعا جنگ شروع نشده، در مورد آن پیش داوری نکنید. سعی کنید تا شرایط را در حد ممکن با دید مثبت نگاه کنید. مثبت نگری به معنای نادیده گرفتن شرایط نیست، بلکه به معنای ندادن بهای بیش از حد به افکار منفی است.
7. یادداشت کردن افکار
یک راه بسیار کاربردی برای کنترل استرس و به خصوص استرس جنگ، نوشتن است. یک قلم و کاغذ بردارید و هر چیزی که در حال فکر کردن به آن هستید را بنویسید. نوشتن یک راه تخلیه هیجانی است که حجم فشار بالای اضطراب جنگ را کاهش داده و تنش و بی قراریتان را تعدیل میکند.
8. ورزش و سبک تغذیه مناسب
مصرف بالای سیگار، الکل یا هر نوع ماده دیگر، بدنتان را در حالت استرس حفظ میکند. اگر هر بار که مضطرب میشوید، دست به مصرف این موارد بزنید، فقط و فقط سلامت بدنتان را تضعیف میکنید. بهتر است مواد غذایی بی کیفیت مصرف نکنید و روزانه فعالیت بدنی مانند پیاده روی داشته باشید؛ تا روانتان ظرفیت بهتری برای سازش با شرایط استرسی داشته باشد.
9. تلاش برای پذیرش واقعیت
گاهی اوقات اتفاقات پیرامون زندگی از کنترل ما خارج هستند. جنگ نیز یکی از اتفاقاتی است که باعث احساس عدم کنترل و دشواری در مواجهه با واقعیت میشود. یادتان باشد که حقیقت زندگی همیشه مطلوب نیست و ممکن است بسیار تاریک و زشت باشد. مواجهه تدریجی و کنترلشده با موقعیتها یا خاطرات ترسناک جنگ، با کمک یک روانشناس، میتواند به کاهش واکنشهای شدید استرس کمک کند.
تراپی، بهترین راه برای مقابله با هرگونه استرس و اضطراب در زندگی روزمره زندگی روزمره و بخصوص شرایطی که منطقه خاورمیانه با آنها رو در رو است، متفاوت از بسیاری از نقاط دیگر دنیا است. در مواجهه با استرس ناشی از جنگ و تجربههای سخت، داشتن یک پشتیبانی حرفهای و دریافت تراپی شخصی، میتواند نقش تعیینکنندهای در مسیر کاهش استرس ایفا کند.