به گزارش نجوا خبر، ویتأمین B12 یکی از مواد مغذی بسیار حیاتی است که عملکرد بدن را تنظیم میکند، خون و سلولهای عصبی را سالم نگه میدارد و تولید DNA را نیز آسانتر میکند. آمار ارائه شده نشان میدهد که افراد زیادی در سراسر دنیا با مشکل کبود این نوع ویتأمین روبهرو هستند. بدن انسان به صورت طبیعی ویتأمین B12 تولید نمیکند؛ بنابراین افراد باید به منظور تأمین نیاز بدن به این ویتأمین از مواد غذایی خاص مانند محصولات حیوانی و غذاهای دریایی استفاده کنند.
چه افرادی در معرض خطر کمبود ویتأمین B12 قرار دارند؟ غذاهای دریایی، تخم مرغ، مرغ و لبنیات سرشار از ویتأمین B12 است در حالی که تنها بعضی از سبزیجات، میوه و حبوبات حاوی این نوع ویتأمین هستند؛ بنابراین گیاهخواران بیشتر از دیگران در معرض کمبود ویتأمین B12 و مشکلات مربوط به آن قرار دارند. التهاب مزمن روده و دیگر مشکلات گوارشی که در میان زنان رایجتر است نیز میتواند میزان جذب این ماده مغذی را کاهش دهد و باعث بروز مشکلات خاص شود. افراد مسنتر، کسانی که به دیابت مبتلا هستند و متفورمین مصرف میکنند و افرادی که عمل جراحی خاصی انجام دادهاند در معرض خطر کمبود ویتأمین B12 قرار دارند.
علائم کمبود ویتأمین B12 چیست؟ رایجترین علائم کمبود ویتأمین B12 شامل اضطراب و کاهش انرژی میشود. در صورتی که این مشکل به موقع درمان نشود، علائم مربوط به آن در کمتر از ۶ ماه شدیدتر میشود؛ بنابراین لازم است افراد به علائم هشدار دهنده اولیه کمبود ویتأمین B12 توجه کنند و از رژیمهای غذایی سرشار از ویتأمین B12 پیروی کنند. تغییر رنگ و شکل زبان، احساس درد در بافت آن، سوزش، خارش و قرمز شدن و تورم زبان یکی از شایعترین مشکلات کمبود ویتأمین B12 در نظر گرفته شده است؛ در این صورت ممکن است حس چشایی افراد نیز تغییر کند. عفونت زبان و احساس درد در بافت آن نوع حرف زدن یا غذا خوردن بیمار را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. آیا کمبود ویتأمین B12 باعث تپش قلب میشود؟ زمانی که بدن فرد با کمبود ویتأمین B12 روبهرو میشود، فشار زیادی به قلب وارد میشود و قلب باید برای حفظ سطح RBC (گلبول قرمز خون) سریعتر بتپد، در این صورت اکسیژن کافی به همه اندامهای بدن میرسد؛ بنابراین فرد دچار تپش قلب و مشکلات تنفسی میشود. در بسیاری از موارد بیمارانی که از کمبود ویتأمین B12 رنج میبرند دچار تغییرات ناگهانی خلق و خو میشوند، زیرا کمبود این ماده در بدن منجر به آسیبهای مغزی، افسردگی و حتی در بعضی موارد زوال عقلی میشود. متخصصان معتقدند که ویتأمین B12 میزان تولید مواد شیمیایی مهم مانند دوپامین و سروتونین در مغز را تنظیم میکنند؛ بنابراین در صورتی که سطح این ماده در بدن کاهش پیدا کند فرد دچار اضطراب و استرس میشود.
چرا کمبود ویتأمین B12 باعث فراموشی میشود؟ از جمله دیگر علائم کمبود ویتأمین B12 در بدن میتوان به فراموشی اشاره کرد زیرا کمبود این ماده مغذی سلامت مغز و عملکرد آن را مختل میکند. هر آسیبی که به رگهای عصبی موجود در مغز وارد شود، خطر بروز مشکلاتی مانند فراموشی و احساس گیجی را افزایش میدهد. در صورتی که افراد با کمبود شدید ویتأمین B12 روبهرو شوند، دچار مشکلات جدیتر مانند زوال عقلی میشوند. یکی از عوارض جانبی کمبود طولانی مدت این ویتأمین، آسیب دیدن سلولهای عصبی است. کمبود ویتأمین B12 سیستم عصبی را دچار اختلال میکند و باعث میشود فرد سوزن سوزن شدن دستها و پاها را تجربه کند.