به گزارش نجواخبر، هر چند وقت یک بار تصاویر ناراحتکنندهای از وضعیت حیوانات برخی باغ وحشهای کشور و یا مرگ و میر بعضی گونههای جانوری در این مراکز منتشر میشود. در ماههای اخیر دو باغ وحش استان تهران خبرساز شدند که واکنش سازمان حفاظت محیط زیست را به دنبال داشت. یکی از آنها باغ وحش صفادشت و دیگری باغ وحش ارم بود.
محمد داسمه - حقوق دان و فعال محیط زیست - با انتقاد از عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به نظارت باغ وحشها به ایسنا گفت: دستورالعمل نگهداری از حیوانات بدون اینکه رسانهای شود، به باغ وحشها ابلاغ شد و در دسترس مردم قرار نگرفت. در این شرایط بسیاری از اقشار جامعه از وجود این دستورالعمل اطلاع ندارند و نمیدانند چه اقداماتی در باغ وحشها تخلف است. در عمل هم هیچ نظارتی نسبت به باغ وحشها صورت نگرفته است و در واقع سازمان حفاظت محیط زیست در سالهای متمادی نظارت بر باغ وحشها را رها کرده است.
او ادامه داد: ضروریست که دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست دستورالعمل و ضوابط کلی یکسان و لازم الاجرا را برای تمام باغ وحشها بهروز و ابلاغ کند و ضمانت اجرای روشن و شفافی در قبال تخلفات احتمالی داشته باشد. مفاد دستورالعمل هم بهصورت عمومی منتشر شود و در ادامه با تمام باغ وحشهایی که از دستورالعمل تخطی میکنند، برخورد کنند.
داسمه در پایان درباره تأثیر رتبهبندی در استاندارد شدن باغ وحشها ادعا کرد: بسیاری از کارشناسان معتقدند اگر بنا بر رتبه بندی باشد، ۹۹ درصد باغ وحشهای ایران شرایط حداقلی و استانداردهای معمولی را هم ندارند.
غلامرضا ابدالی - مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست - نیز در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به این انتقاد اظهار کرد: دستورالعمل باغ وحشها بازنگری شده است و مشکلی درباره این دستورالعملها نداریم. ما در حال رتبه بندی بسیاری از باغ وحشها هستیم و برخی دیگر از باغ وحشها را نیز رتبهبندی کردهایم.
او تاکید کرد: بهطور قطع با باغ وحشهایی که نمیتوانند استانداردهای ما را رعایت کنند و باغ وحشهایی که احساسات مردم را جریحه دار میکنند و استاندارد لازم را ندارند برخورد جدی خواهیم کرد.
ابدالی در پایان گفت: ما ۷۰ دستورالعمل داریم. این دستورالعملها شیوهنامههایی است که باید رعایت شود. تمام آنها در سایت سازمان حفاظت محیط زیست بارگذاری شده و در دسترس عموم است.