به گزارش نجوا خبر به نقل از بیمه دات کام، اگر از بانوان علاقهمند به موتورسواری هستید، حتما این خبر را در سال ۹۸ شنیدهاید. خبری که بعد از چند روز تکذیب شد. طی سالهای اخیر هر از گاهی موضوع موتور سواری بانوان نقل مجالس مختلف میشود. سر و صدایی به پا میکند و بدون هیچ نتیجهای متوقف میشود. در این مقاله، قصد داریم به این موضوع جنجالی بپردازیم. پس با ما همراه باشید.
نیمی از جمعیت جوامع زنان هستند. اقتضائات زمانه به سمتی رفته است که تنها مردان مسئول اداره زندگی نیستند. امروزه زنان پابهپای مردان مسئولیت دارند و علاوهبر کارهای خانه به رتق و فتق امور بیرون از منزل نیز مشغولند.
بخشی از کارهای روزمره را نمیتوان با وسایل نقلیه عمومی انجام داد. از طرف دیگر قیمت خودرو به حدی افزایش یافته که خرید آن برای قشر متوسط سخت شده است. از اینرو استفاده از وسیله نقلیه همچون موتور سیکلت در انجام کارهای روزمره برای بانوان ضرورت دارد.
در طول چند سال اخیر زنان زیادی برای گرفتن گواهینامه موتور اقدام کردهاند اما همگی به در بسته خوردهاند. پلیس راهور، مرجع مسئول در زمینه صدور گواهینامه وسایل نقلیه است. این مرجع با استناد به یک تبصره غیر شفاف قانونی از صدور گواهینامه برای بانوان اجتناب میکند. موتور سواری زنان و تصمیمگیری نهایی برای آن از جمله موضوعاتی است که همچنان بلاتکلیف باقی مانده است. در حال حاضر گواهینامه موتور برای بانوان صادر نمیشود و موتورسواری خانمها در ایران بر اساس قانون جرم محسوب میشود.
آیا میدانید علاوه بر گواهینامه، به بیمه شخص ثالث نیز برای موتورسواری نیاز دارید و موتور سواری بدون داشتن بیمه شخص ثالث جرم محسوب میشود؟
مطابق قانون راهنمایی و رانندگی، هر شخصی که گواهینامه داشته باشد، ممنوعیتی برای استفاده از موتور سیکلت ندارد. قانون، در این بند با شفافیت تمام مشخص کردهاست که جنسیت تأثیری در ممنوعیت استفاده از موتور ندارد. ذیل بند ۲۰ این قانون، تبصره زیر عنوان شده است:
«صدور گواهینامه رانندگی موتور سیکلت برای مردان، بر عهده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است.»
طبق همین تبصره پلیس راهور از صدور گواهینامه برای زنان امتناع میکند. وکلا معتقدند که از طریق این تبصره نمیتوان حکم به ممنوعیت موتور سواری بانوان داد. چون از این تبصره میتوان برداشت دیگری هم داشت. مثلا: صدور گواهینامه رانندگی موتور سیکلت برای زنان از سمت مرجع دیگری قابل پیگیری است.
سال ۹۸ یکی از بانوان اصفهانی با استناد به همین عدم شفافیت قانونی شکایتی علیه پلیس راهور تنظیم کرد. بعد از انجام جلسات متعدد، دادگاه، پلیس راهور را ملزم به صدور گواهینامه برای این بانو کرد. پلیس راهور زیر بار نرفت و حکم بدوی را به دادگاه تجدید نظر کشاند. در نهایت دادگاه تجدید نظر به نفع پلیس راهور حکم داد.
موتورسواری زنان در ایران همیشه یکی از موضوعات جنجالی بوده است. اداره کل حقوقی قوه قضائیه درباره دوچرخه سواری و موتور سواری زنان در ملا عام نظریه مشورتی صادر کرد و این اعمال را فاقد وصف مجرمانه دانست. بر اساس این نظریه به دلیل اینکه برای دوچرخه سواری یا موتورسواری بانوان مجازاتی پیش بینی نشده است، صرف دوچرخه سواری یا موتورسواری بانوان فاقد وصف کیفری دانسته شده است.
حکم دیوان عدالت اداری در “الزام” راهنمایی و رانندگی به صدور گواهی نامه موتور برای زنان و تفسیری از قانون که به نفع زنان شد. اما هنوز هم گواهینامه موتور برای بانوان صادر نمیشود و این موضوع به شکلهای مختلفی دیده شده است. اما چرا موتور سواری دختران در ایران دارای ابهامات زیادی است؟ هنوز دلیل این موضوع به طور کامل مشخص نشده است. با این وجود در مراکز زیادی آموزش موتور سواری بانوان انجام میپذیرد.
عدم صدور گواهینامه موتور بانوان مشکلاتی را برای خانمهای موتورسوار به وجود آورده است و در این سالها افراد زیادی در راستای دریافت گواهینامه تلاشهای زیادی کردهاند اما موفق نشدهاند. بنابراین با توجه به اعلام نشدن قانون صدور گواهینامه برای بانوان شرایط گواهینامه بانوان هم به طور واضح مشخص نیست.
مهر ماه سال ۱۴۰۰، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ در پاسخ به چرایی عدم صدور گواهینامه موتور سیکلت برای بانوان اظهار داشت:
«برای ما زن و مرد فرقی نمیکند، ما طبق قانون رفتار میکنیم و سلیقه شخصی را در این کار دخیل نمیکنیم.»
به نظر میرسد دخالت مستقیم مجلس شورای اسلامی به حل این مسئله کمک میکند.
برخی از صاحبنظران، دلایل شرعی را علت اصلی ممنوعیت موتور سواری بانوان در ایران میدانند. اگر به وقایع تاریخی زمان پیامبر صلیاللهعلیه و حضرت علی علیهالسلام رجوع کنید، موارد نقض این نظر را مییابید. مثلا: در جنگ جمل بعد از شکست ام المومنین عایشه، امام علی ایشان را با ۴۰ سوارکار زن به مدینه فرستادند. مثالهایی از این دست در تاریخ اسلام کم نیستند. مطالعه این وقایع این پرسش را ایجاد میکند که: اگر سواری یا بر زین نشستن برای بانوان حرام بودهاست، افرادی شبیه این ۴۰ زن چرا اسبسواری میکردند؟ تناقضهای اینچنینی در نظرات برخی از متشرعان در زمینه حقوق بانوان کم نیست.
عدهای هم دلایل زیر را در ممنوعیت موتور سواری بانوان بی تأثیر نمیدانند:
فرهاد طالبیان، مدیرعامل صندوق تأمین خسارتهای بدنی، در نامهای به زهرا بهروزآذر، معاون رئیسجمهوری در امور زنان، به نگرانیها درباره افزایش تعداد موتورسواران زن اشاره کرد. او بیان کرد که صندوق از سال ۱۳۹۵ تاکنون بیش از ۱۳۵ میلیارد تومان بابت خسارات مربوط به حوادث رانندگی زنان بدون بیمهنامه پرداخت کرده است. به گفته مهدی قمصریان یکی از تبعات مهم نداشتن گواهینامه موتور برای زنان به اینجا میرسد که به زندان افتادن آنها پیامدهای زیادی در زمینههای اجتماعی، خانوادگی و حتی اقتصادی خواهد داشت.
مدیرعامل صندوق تأمین خسارتهای بدنی از معاون زنان خواستار حمایت و پیگیری برای رفع تبعیض و ایجاد امکان بهرهمندی زنان از موتورسیکلت شد. او تاکید کرد که داشتن گواهینامه و بیمه شخص ثالث یک الزام قانونی است و میتواند از وقوع مشکلات بزرگتر در حوادث رانندگی جلوگیری کند.
جالب است بدانید ممنوعیت موتور سواری بانوان مشمول مسابقات موتور سواری نمیشود. بانوان در پیست آزادی میتوانند به راحتی در تمرینات موتور ریس –رشته ورزشی- شرکت کنند و به مسابقات اعزام شوند.
خانم بهناز شفیعی قهرمان موتور سواری بانوان
برخی مراکز در تهران و شهرستانها هستند که به بانوان آموزش رانندگی با موتور سیکلت میدهند. این مراکز مجوز رسمی دارند. آموزش موتور سواری خانمها به لحاظ قانونی تخلف محسوب نمیشود.
در ابتدای امر باید بدانید که رانندگی با موتور بنزینی و برقی به گواهینامه رانندگی نیاز دارد. از طرفی گواهینامه موتورسیکلت در ایران فقط برای مردان صادر میشود. با توجه به این شرایط ممنوعیت رانندگی زنان با موتور برقی امری بدیهی محسوب میشود.
پلیس راهور معتقد است که برای موتورسیکلت برقی و بنزینی قوانین یکسانی حاکم است و رانندگی با این موتورسیکلتها از تابع قوانین و شرایط حاکم بر کشور است. در نتیجه برای استفاده از موتورهای برقی هم باید دورههای آموزش رانندگی گذرانده شود و افراد حتما گواهینامه داشته باشند.
همچنین بروز هر گونه تصادف با موتوربرقی جرایم و عواقبی مشابه با موتورسیکلت بنزینی دارد. در همین راستا دیه و جرائم مختلف بر همان اساس اعمال میشود. بر اساس قانون، هر فردی که دارای گواهینامه رانندگی با وسیله نقلیه خاصی باشد، میتواند از آن وسیله نقلیه استفاده کند. اما چون در حال حاضر قانونی برای ارائه گواهینامه موتور سیکلت برای زنان تعریف نشده، پس ممنوعیت رانندگی زنان با موتور برقی یا هر موتور دیگری همچنان ادامه دارد.
در تهران و برخی از شهرها بانوانی هستند که آموزشهای لازم را برای رانندگی با موتور دیدهاند. دست فرمان خوبی دارند؛ اما به خاطر ممنوعیت قانونی گواهینامه ندارند؛ این بانوان موتور سواری هم میکنند. اما حکم موتورسواری بانوان چیست؟ لازم است بدانید پلیس در صورت مشاهده بانوان موتورسوار، آنان را به علت نداشتن گواهینامه جریمه میکند. همچنین امکان توقیف موتورسیکلت آنها نیز وجود دارد.
آیا میدانید در صورت نداشتن گواهینامه موتور سیکلت یا تمدید نکردن به موقع آن، مشمول پوشش بیمه شخص ثالث نمیشوید؟
موتور سیکلت جزء سادهترین، ارزانترین و پرکاربردترین وسایل نقلیه است. این وسیله به علت کاربری آسان در بین مردم دنیا، محبوبیت خاصی دارد. زنان نیمی از جمعیت جوامع هستند که از موتور سیکلت در انجام کارهای روزمره استفاده میکنند. موتور سواری بانوان در ایران ممنوعیت قانونی دارد. در این مقاله جزییات این موضوعِ چالشی را شرح دادیم. به نظر میرسد تا تناقضات و اختلاف نظرها بین صاحبنظران حل نشود این مسئله همچنان به قوت خود باقی است. نظر شما چیست؟ فکر میکنید سرانجام موضوع موتورسواری بانوان به کجا خواهد رسید؟ نظر خود را با ما در میان بگذارید.