به گزارش نجوا خبر، ۲۴ آذرماه، مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه خبر داد «گاز فولاد مباركه برای اولین بار بهصورت كامل قطع شد». سیدامیر طباطبائیان گفت: «گاز فولاد مبارکه از ابتدای هفته گذشته دچار افت فشار شدید و در اواسط هفته برای اولین بار بهصورت کامل قطع شد . اگرچه شرکت در ادامه با ۲۰ درصد ظرفیت به فعالیت خود ادامه داد، اما خسارتهای فراوانی به تجهیزات و کورهها وارد آمد و متأسفانه نگرانی ما درخصوص وارد آمدن آسیب به کورهها در اثر شوک حرارتی به واقعیت پیوست».
ظاهراً افت فشار و قطعی گاز، موجب توقف عرضه ورقهای فولادی در بورس شده است؛ آنگونه که معاون بهرهبرداری فولاد مبارکه عنوان کرده «بخش آهن اسفنجی و عملیات حرارتی که نیاز خودروسازان به ورق را تأمین میکند به علت قطعی گاز فولاد مبارکه، ۱۰۰ درصد متوقف شده است. نورد گرم نیز با این فشار گاز امکان استارت ندارد و متوقف شده و در این شرایط امکان عرضه ورق گرم در بورس نیست».
صنایع فولادی از محدودیت ۲۰درصدی تأمین گاز در نیمه مهرماه به کاهش ۴۰درصدی در نیمه آبانماه و بیش از ۵۰ یا حتی ۶۰ درصدی در آذرماه رسیدهاند. محدودیتهای گاز فولادسازان در کنار مشکل برق به شدت تشدید شده است. بیش از دو ماه است که انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران درخصوص تأمین گاز صنعت فولاد اعلام آمادگی کرده و از شرکت ملی گاز خواسته با برگزاری جلساتی، برنامه کارشناسی مشترک بین وزارتخانههای نفت، نیرو، صمت و مشارکت این انجمن درخصوص تأمین گاز و برق تولیدکنندگان زنجیره فولاد تهیه شود اما از قرار، چنین نشستی هنوز برگزار نشده است.
وقتی نقشه راه کلیِ اقتصاد کشور براساس رونق تولید و جهش صنایع تولیدی تنظیم شده، قطع گاز صنایع فولادی، ضرر و زیانهای بسیار به تولید ناخالص ملی و شاخصهای اقتصادی میزند؛ اما آیا راهکاری نیست که بتوان در شرایط کمگازی، انرژی مورد نیاز صنایع فولادی را تأمین کرد؟ آیا دولت نمیتواند با برگزاری نشستهایی با فعالان و کارشناسان این حوزه، در جهت حل بحران قدم بردارد؟ پاسخ این سؤالات بسته به همت مدیران ارشد دولت دارد اما امیدواریم که اولویتها را درست بچینند و اجازه ندهند صنایع مادر و کلیدی کشور بیش از این دچار خسران شوند.
مرتضی بلوکی،کارشناس رسانه