به گزارش نجوا خبر، صنایع فولادی یکی از صنایع مهم و به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه و پیشرفت اقتصادی هر کشوری محسوب میشوند؛ اما فعالیتهای آنها میتواند اثرات منفی بر محیط زیست داشته باشد و موجب افزایش آلودگی هوا شود؛ مسئلهای که بسیاری از کلانشهرهای کشور ما با آن دست و پنجه نرم میکند. شرکت فولاد مبارکه به عنوان یکی از فولادسازان بزرگ کشور با اتخاذ فناوریهای پاک و روشهای گوناگون درصدد کنترل آلودگی هواست. به همین منظور، فولاد مبارکه اعلام کرد که فاز اول بزرگترین نیروگاه خورشیدی ایران را وارد مدار کرده است. این نیروگاه خورشیدی توسط فولاد مبارکه اصفهان، بهعنوان یک پروژه عظیم در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر، نمایانگر گامی بزرگ در راستای تحقق اهداف محیطزیستی و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی در ایران است. جزئیات این طرح نشان میدهد این شرکت در حال احداث ۶۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر است که ۴۰ مگاوات آن به بهرهبرداری رسیده است. این خبر را مجری طرح احداث نیروگاههای صنایع انرژیبر شرکت توانیر میگوید و معتقد است این کار به بهینهسازی مصرف انرژی نیز میانجامد.
ابعاد اقتصادی و زیستمحیطی نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه
سرمایهگذاری فولاد مبارکه در انرژی خورشیدی، ضمن کاهش هزینههای اقتصادی بلندمدت، نقش مؤثری در کاهش آلایندههای محیطی دارد زیرا نیروگاه خورشیدی نیازی به مصرف سوختهای فسیلی ندارد. بنابراین هیچ گونه دیاکسیدکربن یا دیگر گازهای گلخانهای که موجب تغییرات اقلیمی میشود را تولید نمیکند. نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه نه تنها بهعنوان یکی از بزرگترین نیروگاههای خورشیدی ایران، بلکه یک پروژه نمادین در سطح ملی و بینالمللی است. این نیروگاه با توجه به ظرفیت بالا و سرمایهگذاری عظیم، نمایانگر رویکرد جدیدی است که صنایع بزرگ ایران در جهت کاهش آلایندگی و استفاده بهینه از منابع طبیعی در پیش گرفتهاند. همچنین این پروژه میتواند بهعنوان الگویی برای دیگر شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی در ایران عمل کند که میتوانند با بهرهگیری از انرژیهای تجدیدپذیر، گامی در راستای کاهش وابستگی به انرژیهای فسیلی و تحقق اهداف زیستمحیطی بردارند. علاوه بر این، افزایش تولید برق از منابع خورشیدی میتواند به بهبود کیفیت هوای شهرهای صنعتی ایران کمک کرده و تأثیر مثبتی در کاهش بیماریهای ناشی از آلودگی هوا داشته باشد. بنابراین نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی خورشیدی در اصفهان، نمادی از تلاشهای ایران برای حرکت به سوی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی است. این پروژه که با همکاری شرکت صناپ و شرکت مپنا توسعه یافته، علاوه بر مزایای اقتصادی و زیستمحیطی، نقشی کلیدی در تحقق چشمانداز تولید فولاد سبز ایفا میکند.
بهرهبرداری فولاد مبارکه از ۴۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر
سید زمان حسینی، مجری طرح احداث نیروگاههای صنایع انرژیبر شرکت توانیر در مورد نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه گفت: فولاد مبارکه در حالی از ۴۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر بهرهبرداری کرده که در حال احداث ۶۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر است. این پروژه علاوه بر بهینهسازی مصرف انرژی، در کنترل آلودگی هوا نقش مهمی دارد. به گفته عبدالرسول احمدیبنی، رئیس گروه فنی انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه، قرار است بر اساس برنامهریزی مشخص ۲ فاز از نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی خورشیدی فولاد مبارکه تا نیمه اول سال آینده بهرهبرداری شود. تاکنون ۴۰ مگاوات این پروژه در مدار قرار گرفته، پنلهای تولید ۶۰ مگاوات نیز نصب شده و قرار است تا پایان سال ۱۰۰ تا ۱۲۰ مگاوات برق تولیدی این نیروگاه در مدار قرار گیرد. به گفته وی، نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه بزرگترین نیروگاه متمرکز خورشیدی کشور است که در طرح احداث آن از بهترین تجهیزات خارجی و ایرانی استفاده شده است تا بتوان گامهای موثری در کنترل آلودگی هوا برداشت. کشور ما بهترین موقعیت آفتابی را دارد که میتوان از این ظرفیت برای کنترل آلودگی هوا و رفع ناترازیهای انرژی نهایت بهرهبرداری را داشت.
دیگر اقدامات فولاد مبارکه در راستای هوای پاک
شرکت فولاد مبارکه طی سالهای اخیر برای مدیریت آلودگی هوا علاوه بر ساخت نیروگاه خورشیدی اقداماتی نظیر «پروژه حذف یا کاهش غبار از سقف ناحیه فولادسازی با پیشرفت ۶۷ درصدی و با هزینه بالغ بر یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان»، «نگهداری بهینه از فضای سبز یک هزار و ۶۰۰ هکتاری جهت صیانت از تنوع زیستی»، «نصب سیستم پایش آنلاین روی دودکشهای نواحی تولیدی فولاد (فاز اول)»، «پیگیری نصب فاز دوم آنلاین مانیتورینگ بر روی خروجیهای دودکشهای نواحی مختلف»، «راهاندازی سامانه اسکادای محیط زیست با هدف نظارت، کنترل و تجمیع اطلاعات اندازهگیریها در قالب یکی از پروژههای تحول دیجیتال»، «نصب دستگاه اندازهگیری شاخص کیفیت هوا (AQI)»، «نصب ایستگاه هواشناسی در کارخانه فولاد مبارکه و سنجش شاخصهای پارامترهای کیفیت هوا»، «استفاده از مکندههای صنعتی ثابت و متحرک برای جمعآوری و کاهش انتشار غبار»، «ساخت واحد تبدیل پودر آهک به بریکت جهت انتقال به فولادسازی با رویکرد اقتصاد چرخشی»، «مطالعه جامع انتشار و مدلسازی آلودگی هوا و ایجاد سیستم پیشبینی کیفیت هوا برای شرکت فولاد مبارکه (ردیابی ردپای کربن)»، «مشارکت در گزارشدهی و پایش میزان انتشار گازهای گلخانهای» و... را در دستور کار خود قرار داده است. گفتنی است این شرکت با بهرهگیری از انرژیهای تجدیدپذیر، بهینهسازی مصرف سوخت، کاهش مصرف مواد اولیه، کاشت درخت و ایجاد فضای سبز، گام بلندی در جهت کاهش تولید کربن و در نتیجه به حداقل رساندن میزان آلودگی هوا برداشته است