به گزارش نجواخبر، علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیئت مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران در رأس هیئتی امروز سه شنبه با استقبال سفیر کشورمان وارد دوحه شد.
حمیدرضا دهقانی سفیر ایران در دوحه در توییتی نوشت:«ورود آقای باقری و هیئت محترم مذاکره کننده کشورمان را به دوحه خوش آمد میگویم و بدون هرگونه پیش داوری و ابراز بدبینی و یا خوش بینی غیر واقعی، برای آنها در انجام مأموریت مهم خود در تأمین منافع ملت بزرگ ایران آرزوی موفقیت دارم.»
بنا بر اعلام مقامات ایران و اتحادیه اروپا، در مذاکرات دوحه نمایندگان کشورهای روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان حضور ندارند و صرفا نمایندگان ایران و آمریکا با تسهیل گری نماینده اتحادیه اروپا مذاکره میکنند.
یک کارشناس سیاست خارجی نیز با تاکید بر اینکه انتخاب قطر یا هر کشوری در حاشیه خلیج فارس جنبه نمادین دارد گفت:به نظر میرسد همه طرفها به رغم همه فراز و نشیب ها، اختلافات در مذاکرات، درباره این موضوع توافق قطعی دارند که هیچ سناریو و انتخابی به جز احیای برجام برای طرفین وجود ندارد که بتواند حداکثر منافع را برای همه طرفین در این مقطع تأمین کند.
در این نشست مجازی دیاکو حسینی در تحلیل از سرگیری مذاکرات احیای برجام گفت: به نظر میرسد در چند روز اخیر، با سفر لاوروف، بورل و الکاظمی به ایران و گفتوگوی تلفنی وزیرخارجه با همتای چینی، پویایی تازهای به وجود آمده که نشان دهنده یک جهش و تفاوت با دورهای قبلی گفتوگو است. به خصوص اینکه به گفته بورل قرار است گفتوگوها در یکی از کشورهای منطقه یعنی احتمالا قطر برگزار شود.
وی با تاکید بر اینکه چنین روندی باید یک نقطه عطف تلقی شود چرا که فرصتی که ایران باید به جمع بندی برسد بسیار کوتاه است گفت: علاوه بر این تکاپوهای منطقهای نیز افزایش یافته و نشان دهنده مسئلهای مهم نسبت به دوره های پیشین است. به نظر میرسد همه طرفها به رغم همه فراز و نشیب ها، اختلافات در مذاکرات، درباره این موضوع توافق قطعی دارند که هیچ سناریو و انتخابی به جز احیای برجام برای طرفین وجود ندارد که بتواند حداکثر منافع را برای همه طرفین در این مقطع تأمین کند.
حسینی با اشاره به اینکه اختلافات باقی مانده صرفا چانه زنیهایی است که در دقیقه ۹۰ برای گرفتن حداکثر امتیاز صورت میگیرد گفت: البته این بدان معنا نیست که ایران از خواسته خود مبنی بر خروج سپاه پاسداران از لیست ادعایی آمریکا صرفنظر خواهد کرد. معتقدم که باید توقع داشته باشیم که توافق احیای برجام صورت بگیرد و سلسلهای از گفتوگوها در آینده ادامه داشته باشد.
وی در خصوص انتخاب قطر برای انجام مذاکرات احیای برجام گفت: انتخاب یک کشور در منطقه برای مذاکرات خیلی نمادین به نظر میرسد برای اینکه هیچ ضرورتی برای این اقدام وجود نداشت، مگر اینکه تفاهمی به منظور تحکیم برجام با هدف گفتوگوها در سطوح مختلف شکل گرفته باشد. که البته خبر خوبی است و ما میتوانستیم پیش از این نیز به این سمت حرکت کنیم. در دولت قبل هر گونه گفتوگوهای منطقهای خط قرمز و به معنای واگذاری قدرت منطقهای و موشکی تلقی میشد اما در حال حاضر ما شاهد برگزاری چنین قالب از گفتوگوهایی در آینده نزدیک خواهیم بود. در این گفتوگوها ایران میتواند در راستای خواسته های خود بدون اینکه خدشهای به منافع ملی وارد شود حرکت کند.
بعد از سفر اخیر «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران، اعلام شد که مذاکرات غیرمستقیم در روزهای آینده در یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس برای عبور از بنبست کنونی از سر گرفته خواهد شد.
شنیدهها حاکی است، احتمالا مذاکرات ایران و آمریکا با تسهیل گری نماینده اتحادیه اروپا در دوحه چند دور و طی چند هفته برگزار خواهد شد و پیش بینی میشود در صورت توافق نهایی، اعلام توافق توسط وزیران خارجه ایران و ۱+۵ در وین انجام شود، اما تا دستیابی به توافق نهایی مذاکرات در دوحه برگزار میشود.
مذاکرات رفع تحریمها در وین از چند ماه پیش دچار وقفه شد. دولت آمریکا از زمان آغاز این مذاکرات به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفتوگوها بارها تلاش کرده طرفهای مختلف را به کند کردن روند مذاکرات و ایجاد مانع بر سر راه آن متهم کند.
آمریکا پس از خروج یکجانبه دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق از برجام در سال ۲۰۱۸ تلاش کرد تا از فروش نفت ایران جلوگیری کند. «جو بایدن» رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا علیرغم آنکه با وعده بازگشت به برجام روی کار آمد و بارها به شکست سیاست «فشار حداکثری» دولت ترامپ علیه ایران اعتراف کرد اما تاکنون نه تنها اقدام ملموسی برای احیای برجام و لغو تحریمهای یکجانبه علیه جمهوری اسلامی ایران نکرده بلکه همواره توپ را به زمین ایران میاندازد و میگوید که ایران باید برای احیای توافق هستهای تلاش کند.