رییس شورای اسلامی شهر تهران با تاکید بر لزوم مقاوم سازی ساختمانها در شهرها و روستاهای کشور، گفت: در صورت وقوع زلزله در تهران در بافتهای فرسوده خرابیهای فراوانی خواهیم داشت.
به گزارش خبرنگار نجواخبر، با توجه به زلزله اخیر در کشورمان ایران و کشور همسایه ترکیه، نگرانیها بابت وقوع زلزله و خرابی های جبران ناپذیر آن در تهران بیشتر شده است. تهران روی گسل بنا شده و احتمال زلزله سنگین در این شهر دور از انتظار نیست. نگاهی میاندازیم به تمام هشدارهای اخیر زلزله برای تهران:
هشدار چمران درباره بافتهای فرسوده در صورت وقوع زلزله در تهران
18 بهمن-1401
رئیس شورای اسلامی شهر تهران با تاکید بر لزوم مقاوم سازی ساختمانها در شهرها و روستاهای کشور، گفت: در صورت وقوع زلزله در تهران در بافتهای فرسوده خرابیهای فراوانی خواهیم داشت.
مهدی چمران پیش از آغاز یکصدوبیستوهشتمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر تهران در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در جلسه باید بررسی عوارض، بهای خدمات و لایحه بودجه را مورد بررسی قرار دهیم.
برهمین اساس دستور کار دیگری نداریم تا بتوانیم همه موارد مربوط به عوارض و بهای خدمات را بررسی کنیم و پس از تصویب هرچه زودتر به فرمانداری تهران ارسال شود.
وی اضافه کرد: هرساله و همیشه این عوارض و بهای خدمات وجود داشته، اما برای امسال براساس تصمیم وزارت کشور اسامی و جداول این موضوع تغییراتی داشته که البته برای شورا تفاوتی نمیکند روش تغییر کرده، اما تصمیم خاصی وجود ندارد به شکلی که در برخی موارد پنج درصد بیشتر اضافه نشده و در برخی موارد دیگر در حد تورم سالیانه اضافه شده، ولی به صورت کلی اتفاق در تعیین عوارض بهای خدمات جدیدی رخ نداده است.
ریاست شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به زلزلهای که در کشورهای ترکیه، سوریه و لبنان رخ داده است و آنچه که باید در کشور در مقابله با زلزله انجام شود، گفت: این موضوع یک حرکت جمعی و عمومی را میطلبد. در کشورمان روستاهایی که زلزله به وقوع پیوسته پس از بازسازی که توسط بنیاد مسکن و یا توسط خود مردم براساس یک طرح مقاوم سازی صحیح انجام شده قطعا در زلزلههای بعدی خرابیهای آنها بسیار کمتر خواهد بود چرا که بازسازی و نوسازی صحیح انجام شده بود.
چمران ادامه داد: در خوی و روستاهای آن آسیبهایی وارد شده و به نظر میآید در مقاوم سازی و محکم سازی اولیه در شهرها و روستاها باید بازنگری جدی داشته باشیم. در روستاهایی که زلزله رخ میدهد و شاهد خرابی کمتری هستیم چنین برنامه ریزیها انجام شده است. متأسفانه ایدههای سوداگرانه هنوز هم در برخی مصالح که باید داشته باشیم میچربد و موجب شده در مقاومسازی به ویژه در بافتهای فرسوده عقب باشیم.
به گفته وی، اگر در شهری مثل تهران زلزلهای به وقوع بپیوندد در بافتهای فرسوده خرابیهای فراوانی خواهیم داشت و در این خصوص هشدارهای مرتب و پشت سرهم داده میشود هشدارهایی به مردم و مسئولین که این مقاومسازیها انجام شود.
عضو شورای شهر: زلزله ترکیه یک هشدار است؛ لطفا جدی بگیرید
19بهمن-1401
احمد صادقی عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: زلزله شدیدی که در ترکیه و سوریه رخ داد جامعه بینالملل را متاثر کرده است و امیدواریم امداد رسانی های بینالمللی به مردم این کشورها هر چه سریعتر صورت گیرد و بازماندگان شرایط خود را بازیابند. وی ادامه داد: اما این زلزله مهیب در کنار حوادث متاثر کنندهای که به بار آورد بار دیگر تلنگری به اذهان خواب مانده ما زد که زلزلهای با قدرت تخریبی بالا چه عوارضی میتواند داشته باشد.
صادقی گفت: بیاییم عوارض این زلزله را مرور کنیم؛ قطعی برق و انفجار لوله های گاز نخستین حوادثی بود که در ثانیه های اولیه رخداد زلزله اتفاق افتاد که معمولا این اتفاقات خود تلفات زیادی بر جای میگذارد. قطعی آب و بسته شدن راه های ارتباطی برای امداد رسانی، تخریب جاده های مواصلاتی و موارد دیگر.
این عضو شورای شهر تهران بیان کرد: حال اگر بخواهیم چنین زلزله مهیبی را در شهری مانند تهران شبیه سازی کنیم با توجه به جمعیت انبوهی که در تهران وجود دارد و حجم تراکم آن خدا میداند که چه فاجعهای رخ میدهد.به اینها اضافه کنید که جمعیت بسیاری نیز در بافت فرسوده زندگی میکنند و با اینکه مساحت بافت فرسوده در تهران بالغ بر ۶ درصد مساحت شهر است اما بیش از ۳۷ درصد جمعیت تهران در بافت فرسوده زندگی میکنند. وی در ادامه گفت: بلایای طبیعی چه بخواهیم و چه نخواهیم رخ میدهند و این ما هستیم که باید تمهیداتی را بیاندیشیم و برای مقابله با آنها آماده باشیم امری که تا کنون در مدیریت کلان مغفول مانده است.ما همچنان در اجرای ضوابط ایمنی ساختمانها و بناها با مشکل مواجهیم، بودجه کافی در راستای مقابله با بحرانها و تمهیداتی که باید اندیشیده شود نداریم، شبکه تأسیساتی فرسوده است و الزاماتی که میبایست جدی گرفته شوند همچنان نادیده گرفته میشوند.
این عضو شورای شهر تهران خاطرنشان کرد: هشدارها برای این است که ما چشمان خود را باز کنیم نقاط ضعف را برطرف سازیم و برای مواجهه با بلایای طبیعی که پیشینه تاریخی شهر تهران نیز نشان داده یک شهر زلزله خیز است آماده شویم.
احتمال وقوع زلزلهای شبیه ترکیه در تهران چقدر است؟ / غول خفته در تهران بیدار میشود؟
20 بهمن-1401
دبیر کارگروه ملی زلزله و لغزش لایههای زمین گفت: «نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که در کلان شهر تهران بر اساس آمارها، حدود یک چهارم پلاکهای ثبتی در بافت فرسوده است. بافتی که گذرهای تنگ و ساختمانهای ناپایدار با تراکم جمعیتی بالا دارد. اگر روزی نه در تهران که در مجاورت تهران زلزلهای با بزرگی زلزله تهران رخ بدهد، این ساختمانهای داخل تهران که در این بافت فرسوده قرار دارند، به هیچ وجه باقی نخواهند ماند.
دوباره تاکید میکنم که زلزله خارج از تهران رخ بدهد از اینها چیزی باقی نخواهند ماند. حالا شما تصور کنید که درداخل تهران یک زلزله بزرگ رخ بدهد، چه خواهد شد!»
علی بیت اللهی، مدیر بخش مرکز زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص زلزلههای اخیر در خوی، ترکیه، سوریه و حتی روسیه، عنوان کرد: «در ابتدا لازم است به این نکته اشاره کنم که زلزلههای اخیر هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند. این را گفتم، زیرا عمدتا وقتی چنین اتفاقهایی رخ میدهد، بعضی از ماها گمان میکنیم که یک ارتباطی میان آنها وجود دارد و ممکن است ادامهدار شود. براساس بررسیهای انجام شده، روند لرزهها در زمین تغییری نکرده است و قرار نیست با زنجیرهای از زلزلهها در یک منطقه مواجه باشیم.»
وی ادامه داد: «اما همانطور که میدانید ایران یکی از کشورهای لرزهخیز در جهان است و با توجه به پویایی و دینامیکی که در صفحههای خشکی کره زمین است و این صفحهها در حال حرکت هستند و گاهی حرکتهای همگرای این صفحات نسبت به هم، منجر به تجمع تدریجی تنش میشود. به طوری که در همین ایران ما، حرکت صفحه عربی به سمت پلیت ایران، همواره یک تنش، مستند تاریخی را رقم میزند. بعد از رسیدن به یک سطحی از لایههای زمین که در آنجا امکان مقاومت بیشتری وجود ندارد، لایههایی که در فاصله ۴۰ کیلومتری زمین هستند، دهها کیلومتر گسیخته میشوند و آن تنش عظیم رهایی پیدا میکند. این نظام در تمامی نقاط زمین حاکم است.»
وی در خصوص نگرانی از وقوع زلزله در تهران عنوان کرد: «به طور کلی از نظر سطح خطر لرزهای و احتمال وقوع زلزله، ما بیهنجاری خاصی در گسلهای لرزهزای تهران و اطراف تهران مشاهده نمیکنیم. یعنی نه خبری از بی هنجاری لرزهای است و نه لرزههای زمین افزایش پیدا کردهاند. حتی میزان ناآرامی پوسته زمین هم تغییری نکرده است که کنجکاو بشویم این گسلها خارج از روال طبیعی لرزهخیزی خودش رفتار میکند. اما وجود ۲۷ گسل کوچک و بزرگ در خاک تهران و محدوده پایتخت، نشان میدهد که این نقطه بسیار لرزهخیز و حساس است. نکته بسیار مهم در خصوص تهران این است که این گسلهای موجود، آبرفتهای جوان تهران را نیز قطع میکند. به این معنی است که برخی از این گسلها از این آبرفتها هم جوانتر هستند و این تحولات و فعالیتهای جدید زمین است که نشان میدهد تهران پتانسیل زلزله را دارد.»
گزارش: پریسا بختیاری