«نجوا خبر» بررسی می‌کند؛

چکش‌کاری اولین سند بودجه‌ی دولت چهاردهم در مجلس/ ناترازی و استقراض ادامه می‌یابد

چکش‌کاری اولین سند بودجه‌ی دولت چهاردهم در مجلس/ ناترازی و استقراض ادامه می‌یابد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حالی روز گذشته با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ موافقت کردند که با توجه به تصویب کلیات، لایحه بودجه برای بررسی جزئیات به کمیسیون تلفیق ارجاع شد.

به گزارش خبرنگار نجواخبر، رئیس‌جمهور اول آبان ‌ماه بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد. این در حالی است که امسال لایحه بودجه در دو بخش به مجلس ارائه می‌شود.

براساس ماده ۱۸۲ اصلاحی آیین نامه داخلی مجلس، دولت موظف است لایحه بودجه سالانه کل کشور را در دو بخش ماده­ واحده مشتمل بر احکام مورد نیاز برای اجرای بودجه کل کشور و سقف منابع بودجه عمومی دولت به تفکیک درآمدها و واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای و مالی و اجزای اصلی آنها و جداول تفصیلی شامل ارقام بودجه به مجلس تقدیم کند.

روز گذشته کلیات لایحه بودجه تصویب شد و در حال حاضر لایحه پیشنهادی دولت در مجلس بررسی می‌شود و در نهایت با تعامل دولت و مجلس تبدیل به قانون می‌شود. بنابراین بودجه در کمیسیون تلفیق است تا این کمیسیون در جزئیات بودجه تغییرات را انجام دهد. «نجواخبر» در این گزارش، نگاهی به کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ انداخته و مهم‌ترین تراز‌های آن را از نظر گذرانده است.

کسری شدید تراز عملیاتی

طبق ارقام لایحه بودجه ۱۴۰۴، درآمدهای جاری دولت در سال آینده ۲ هزار و ۲۷۵ هزار میلیارد تومان است که رشد ۴۲ درصدی نسبت به قانون بودجه ۱۴۰۳ را نشان می‌دهد و عمدتا از بخش مالیات به دست خواهد آمد. بررسی جزئیات نشان از افزایش ۳۹ درصدی درآمدهای مالیاتی نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۳ دارد.

رشد ۸۵ درصدی درآمدهای گمرکی از مسیر گمرک

رشد ۸۵ درصدی درآمدهای دولت از محل خالص حقوق ورودی گمرک محل دیگری است که لایحه بودجه ۱۴۰۴ را متفاوت از سایر لایحه‌ها می‌کند. درآمد جاری دولت از محل سود سهام شرکت‌های دولتی و بهره مالکانه و حقوق معادن دولتی نیز به ترتیب ۶۰ همت و ۵۵ همت برآورد شده که تغییری نسبت به قانون بودجه ۱۴۰۳ نداشته است.

تسویه بدهی های بزرگ دولت در سال جدید

طبق ارقام درج شده در لایحه بودجه ۱۴۰۴، ردیف جدیدی به نام «تسویه بدهی از طریق واگذاری اموال» بابت تسویه بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی به لایحه بودجه افزوده شده که ارزش آن ۲۰۰ همت است. بنابراین اگر این ردیف از لایحه بودجه رنگ اجرا به خود ببیند،‌ بخش بزرگی از بدهی دولت به صندوق‌ها تسویه می‌شود و برای اولین بار شاهد این ردیف در لایحه بودجه و اجرای آن خواهیم بود.

رشد چشمگیر فروش اوراق

در سال آینده، جمع واگذاری دارایی‌های مالی به یک هزار و ۳۸۰ همت رسیده که نسبت به بودجه سال جاری رشدی ۳۳۳ درصدی دارد که به دلیل افزایش فروش اوراق و شرکت‌های دولتی است.

فروش اوراق به ۷۰۰ همت رسیده که ۱۷۵ درصد بیشتر از امسال است.

ایرادات لایحه بودجه ۱۴۰۴

انحرافات بودجه ۱۴۰۴ عبارتند از بحث افزایش حقوق‌ها و ارتباطش با تورم، درآمدهای ارزی، عدم تطابق بودجه با برنامه هفتم، عدم پیش‌بینی واقعی منابع، استقراض از صندوق توسعه ملی و ناترازی یارانه‌ها و... ازآنجا که سال ۱۴۰۴، سال دوم اجرای برنامه هفتم توسعه است باید اولویت‌های سال دوم برنامه پوشش داده شود که در این بودجه محقق نشده است.

نکته دیگر در مورد لایحه بودجه ۱۴۰۴ استقراض از صندوق توسعه ملی است که منابع آن قرار است محرک سرمایه‌گذاری‌های کلان در اقتصاد کشور باشد. استقراض از این صندوق منابع در دسترس را برای سرمایه‌گذاری کاهش می‌دهد و این صندوق را از مأموریت‌های مهم خود بازمی‌دارد.

دولت حدود ۱۰۰۰ همت از منابع را از طریق استقراض تأمین خواهد کرد. ناترازی یارانه‌ها به‌دلیل عدم انجام اصلاحات لازم در حوزه انرژی، در سال‌های اخیر، به بودجه سرایت کرده و پرداخت‌های مربوط به یارانه نان، دارو و بازنشستگی را به خود اختصاص داده است.

خبرنگار: میناسادات حسینی

 


لینک کوتاه https://najvakhabar.ir/news/309796

دیدگاه‌ها

در حال ثبت دیدگاه...

مخاطب گرامی توجه فرمایید: نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

آخرین مطالب