رئیسکل بانک مرکزی با اعلام راهاندازی یک سامانه جدید برای بازار ارز توافقی در آینده نزدیک، اعلام کرد: تعدد نرخها در بازار ارز حذف میشود. آیا این گفته محمدرضا فرزین بهمعنای نزدیک شدن قیمت ارز نیما به بازار آزاد است؟
به گزارش نجواخبر، او در تازهترین اظهارنظر خود گفت که سیاست ارزی بانک مرکزی در حال حاضر این است که نرخ ارز نیما متناسب با متغیرهای بنیادین اقتصادی تغییر کند و سامانه بازار ارز توافقی نیز که هماکنون بهصورت آزمایشی فعالیت میکند بهزودی برای تمامی فعالان و متقاضیان در دسترس خواهد بود و وارد فاز عملیاتی میشود.
پیش از این سامانه ارز توافقی بهصورت آزمایشی راهاندازی شده بود و سؤال مهم این است که چه اتفاق جدیدی قرار است رخ دهد؟ فرزین میگوید: آنچه اکنون در جریان است، حاصل توافق میان ۲ نفر است که با چانهزنی به توافق میرسند ولی در سامانه طراحی شده در بازار، حراج صورت میگیرد و نرخ تعیین میشود و تلاش بانک مرکزی نیز براین است که « بازار نیما به بازار ارز توافقی منتقل شود » و نرخ نیز در این بازار تعیین شود.
رئیسکل بانک مرکزی تأکید کرد: نرخ ارز در بازار توافقی براساس مکانیزم عرضه و تقاضا شکل میگیرد و بانک مرکزی هم بخشی از ارز خود را در آنجا عرضه خواهد کرد و تلاش میکنیم تا نرخ در یک کانال حرکت کند.
نقش بانک مرکزی در این سامانه چیست و اگر قیمتها جهش پیدا کند، چه تصمیمی گرفته خواهد شد؟ فرزین تأکید کرد: بانک مرکزی نقش ناظر را در این بازار ایفا خواهد کرد و تنها درصورت نیاز، اقدامات سیاستی خود را با ورود به بازار بهعنوان عرضه کننده ارز در این بازار اجرا خواهد کرد.
او افزود: نرخ شناور بهمعنای رهاشدگی در بازار ارز نیست و در همه کشورها بانک مرکزی با استفاده از ابزارهای اقتصادی به کنترل و مدیریت نرخ ارز شناور مبادرت میکند و ما نیز از این قضیه مستثنا نخواهیم بود.
رئیسکل بانک مرکزی با تأکید بر ایجاد ثباتبخشی و حذف تعدد نرخها در بازار ارز تصریح کرد: زمانی که اصلاحات در سیاستهای ارزی را آغاز کردیم بیش از ۸نرخ ارز در کشور وجود داشت و تلاش شد که با کاهش تعداد نرخها از ایجاد رانت و تشویش در اقتصاد کشور جلوگیری شود.