افزایش نرخ ارز کالاهای اساسی در سال آینده در حالی تایید و تکذیبهای دولتمردان را در پی داشته است که با وجود تکذیب افزایش نرخ؛ اما نرخ دلاری یا 38500 تومانی را درلابه لای صحبتهای مقامات دولتی مشاهده میکنیم.
به گزارش نجوا خبر، هیاهوی تغییر نرخ ارز کالاهای اساسی در چند روز گذشته درنهایت منجر به اعلام خبری از زبان وزیر جهاد کشاورزی شد.
حذف ارز ترجیحی روغن و گوشت قرمز منتفی است
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه با دستور رئیسجمهور، نرخ ارز کالاهای اساسی از جمله روغن و گوشت قرمز در سال آینده ترجیحی خواهند ماند، گفت: «طبق دستور رئیسجمهور روال اختصاص ارز کالاهای اساسی مانند قبل ادامه پیدا میکند و تغییراتی نخواهیم داشت.»
نوری قزلجه گفت: «در سال آینده نیز تغییر در نحوه اختصاص ارز ترجیحی اختصاصی به واردات کالاهای اساسی روی نمیدهد و طبق دستور رئیسجمهور روند فعلی ادامه دارد.»
نرخ ارز کالاهای اساسی ۱۰ هزار تومان افزایش مییابد
اما هنوز یک روز نگذشته بود که خبر دیگری مبنی بر اینکه نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی افزایش مییابد، منتشر شد.
طبق این خبر، سال آینده تغییرات قیمتی ناشی از افزایش نرخ ارز ترجیحی را در نرخ مصرف کننده کالاهای اساسی شاهد خواهیم بود. نرخ ارز ترجیحی کالای اساسی در بودجه سال آینده با ۱۰ هزارتومان افزایش، ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شد.
در بودجه پیشنهادی دولت برای سال آینده نرخ ارز کالای اساسی از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافته است. در صورت تحقق این امر و تأیید در مجلس، سال آینده تغییرات قیمتی ناشی از افزایش نرخ ارز ترجیحی را در نرخ مصرف کننده کالاهای اساسی شاهد خواهیم بود.
باید منتظر ماند و دید که تثبیت قیمت کالاهای اساسی تنها مربوط به سال جاری است و با تغییر نرخ ارز یا نحوه تخصیص نرخ ارز کالاهای اساسی نرخ این محصولات نیز افزایش خواهد داشت یا خیر.
حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی نارضایتی مردم را به دنبال دارد
کامران ندری، کارشناس اقتصادی در مورد افزایش نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی گفت: تجربه حذف ارز ترجیحی از کالاها در دولت سیزدهم نشان داد نمیتوان این تجربه را به دلیل نارضایتی مردم تکرار کرد.
وی با بیان اینکه این کار موجب نارضایتی مردم میشود، گفت: هرچند ارز ترجیحی رانت به دنبال دارد؛ اما هزینه حذف آن بسیار بیشتر از رانتهایی است که در این میان ایجاد میشود.
افزایش تورم با افزایش نرخ ارز ترجیحی
این کارشناس اقتصادی با اشاره به تأمین دلار مورد نیاز کالاهای اساسی گفت: با وجود این حجم از ارز، هنوز نتوانستهایم در وضعیت کالاهای اساسی کشور تعادل برقرار کنیم. قیمت کالاها افزایش یافته و برخی از مردم، توان خرید گوشت و کالاهای اساسی را ندارند.
وی گفت: در لایحه بودجه ۱۴۰۴، پیشبینی کردهاند که نرخ ارز ترجیحی از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان بیشتر باشد که این افزایش نرخ با افزایش تورم همراه خواهد بود.
خبرنگار: میناسادات حسینی