قطعیهای مکرر برق در تابستان حالا در سردترین روزهای سال، جای خود را به کمبود گاز و خاموشیهای ساعتی خانهها داده است. یک کارشناس ارشد حوزه انرژی، تولید ناکافی و عدم سرمایهگذاری را در کنار مصرف بیش از حد، عامل ناترازی انرژی میداند.
به گزارش خبرنگار نجوا خبر، قطعیهای مکرر برق در تابستان حالا در سردترین روزهای سال، جای خود را به کمبود گاز و خاموشیهای ساعتی منازل و کارخانهها داده است. یک کارشناس ارشد حوزه انرژی، تولید ناکافی و عدم سرمایهگذاری در حوزه انرژی در سالهای گذشته را در کنار مصرف بیش از حد عامل ناترازی انرژی مطرح میکند. بنابراین همان قدر که مردم در میزان مصرف مقصرند دولتها نیز چه بسا بیشتر عامل وضعیت اخیر هستند.
بحران انرژی در کشور دارنده بزرگترین ذخایر گازی؟
ایران پس از روسیه با داشتن ۳۲ هزار میلیارد مترمکعب، دومین کشور دارنده ذخایر گاز در دنیاست. این میزان ذخایر در حدود ۱۸ درصد کل ذخایر گازی در جهان محسوب میشود. این در حالی است که کشور ما علاوه بر رشد فزاینده مصرف با محدودیت تولید مواجه است و به همین دلیل سال به سال با ناترازی بیشتری در بخش انرژی مواجهیم.
مقصر ناترازی انرژی مردم هستند یا دولتها؟
ایران در مصرف انرژی با حدود ۲۸ کشور اتحادیه اروپا برابری میکند که یکی از بدمصرفترین کشورهای دنیاست. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در همین زمینه گفته است که مصرف گاز طبیعی ایران به عنوان سومین تولیدکننده گاز بیش از سه برابر دنیاست. بنابراین لزوم سیاستگذاری در بخش مصرف ضروری است و میبایست یک برنامه میانمدت برای اصلاح الگوی مصرف و یا حتی تجدیدنظری جدی در قیمتگذاری واقعی در بخش خانگی و تجاری داشت.
البته مشکل ناترازی انرژی صرفا با صرفهجویی حل نمیشود و هرچند دولتها انگشت اتهام را به سمت مصرفکننده میگیرند؛ اما قبل از مصرف، کمبود تولید و عدم سرمایهگذاری در حوزه انرژی است که به حد کافی و مورد نیاز نرسیده و کشور را با بحران (بخوانید ابربحران) روبهرو کرده است.
تنوعبخشی به سبد تولید برق
نرسی قربان، کارشناس ارشد انرژی در پاسخ به سؤال «نجوا خبر» مبنی بر اینکه مهمترین چالش بخش انرژی کشور چیست؟ گفت: وابستگی بیش از حد تولید برق کشور به گاز طبیعی مهمترین چالشی است که امنیت تأمین برق را با مشکلاتی روبهرو میکند. بنابراین تنوعبخشی به سبد تولید برق با هدف افزایش امنیت انرژی و رفع ناترازی این حوزه اهمیت زیادی دارد.
وی با بیان اینکه راه حل رفع بحران ناترازی، خاموشیهای منظم نیست، گفت: چاره حل ناترازی و تنها راه پیشرفت و توسعه افزایش تولید است. باید زمینهای فراهم شود تا از ذخایر گازی کشور به بهترین نحو استفاده شود.
اهمیت ذخیرهسازی گاز در تابستان
این کارشناس انرژی با تاکید بر افزایش تولید گفت: نفت و گاز کشور اگر تا سه دهه آینده مورد استفاده قرار نگیرند، ارزش خود را از دست میدهند. گازی که امروز میتواند نیازمان به برق را تأمین کند در آینده نزدیک به درد صادرات هم نمیخورد. بنابراین علاوه بر اینکه باید مصرف انرژی بهینه شود، ضرورت دارد که تولید را افزایش کنیم.
قربان در مورد راهکار سوم رفع ناترازی انرژی گفت: در کنار مصرف بهینه و افزایش تولید، میتوان گاز مازاد تولید در تابستان را ذخیره کرد. دولت باید تسهیلات ارزانقیمت در اختیار صنایع قرار دهد تا این واحدها تشویق به ایجاد مخازن ذخیره گاز شوند. کشور در تابستان با مازاد تولید روبهروست که میتوان این مازاد تولید را با ایجاد مخازن ذخیره برای فصل سرد سال ذخیرهسازی کرد یا میتوان به صورت گازهای مایع در اختیار واحدهای صنعتی قرار داد.
به فناوریهای روز نیاز داریم
این کارشناس انرژی با تاکید بر افزایش تولید و راهکارهای آن گفت: افزایش تولید راه دارد و تنها راهش این است که باید با جهان بسازیم تا بتوانیم تکنولوژی روزآمد وارد کشور کنیم و بتوانیم شرکتهای بزرگ و چند ملیتی جهان امروز را وارد کشور کنیم تا بتوانیم از منابع موجود استفاده کنیم.
قربان خاطرنشان کرد: جذب سرمایهگذاری خارجی و وارد کردن فناوریهای روز در حوزه انرژی میتواند در بحث افزایش تولید بسیار موثر باشد.
خبرنگار: میناسادات حسینی