عضو کمیسیون بهداشت مجلس درباره کمبود دارو توضیحاتی ارائه کرد.
«همایون سامه یح» عضو کمیسیون بهداشت مجلس در گفتوگو با خبرنگار نجوا خبر درباره وضعیت دارو در کشور گفت: با لحاظ کردن بودجه امسال و میزان ارزی که برای دارو تخصیص یافته، باید اشاره کرد که کل اعتبار برای کالاهای اساسی، از جمله دارو و تجهیزات پزشکی، به مبلغ ۱۱ میلیارد یورو تعیین شده است. امیدواریم سهم دارو به گونهای باشد که حداقل ۳.۵ میلیارد یورو از این مبلغ به دارو اختصاص یابد و دیگر هزینهای برای خرید گندم یا سایر کالاهای اساسی صرف نشود.
وی ادامه داد: این اقدام در سال ۱۴۰۳ به طور کامل انجام شد و مبلغی که به دارو و تجهیزات پزشکی تخصیص یافت، به درستی تأمین گردید. اما با توجه به شرایط بودجه و نوسانات قیمت ارز و مشکلات اقتصادی موجود، پیشبینی میکنم که در سال آینده، تعداد اقلام دارویی کمبود بیشتری داشته باشیم. امیدوارم که چنین وضعیتی در سال آینده به وقوع نپیوندد، اما با توجه به شرایط فعلی، متأسفانه به نظر میرسد که سال بعد با مشکلات دارویی مواجه خواهیم شد.
این عضو کمیسیون بهداشت با بیان اینکه برای تجهیزات یک بار مصرف پزشکی ارز ترجیحی در نظر گرفته شده و جزو همان کالاهای اساسی است، در پاسخ به این سؤال که آیا امکان استفاده مجدد از وسایل پزشکی وجود دارد گفت: در این راستا، یکی از وزرای دولت قبل نظری ارائه کرده و یکی از وزارتخانهها نیز همین نظر را تکرار کرده است. با این حال، در اکثر بیمارستانها، این موضوع در همان زمان هم به مرحله اجرا در نیامده است. به نظر من، این امر به ویژه برای بیمارستانهای خصوصی که مبالغ زیادی از بیماران دریافت میکنند، منطقی نیست. ایجاد شرایطی که تجهیزات یکبار مصرف برای بیماران استفاده شود، غیرمنطقی و دور از ذهن به نظر میرسد.
سامه یح تصریح کرد: مطمئناً بیمارستانها، حتی بیمارستانهای دولتی، بعید است که چنین اقداماتی را انجام دهند. تجهیزات یکبار مصرف عمدتاً از مواد پلاستیکی و هیدروکربنی ساخته شدهاند و امکان استفاده مجدد از آنها وجود ندارد. تنها تجهیزاتی که ممکن است استفاده مجدد داشته باشند، وسایل فلزی هستند که میتوانند به گونهای تمیز شوند که بافتهای دیگر در آنها پنهان نشود. در هر صورت، استفاده مجدد از تجهیزات یکبار مصرف ممکن نیست و این تجهیزات تنها باید یکبار مورد استفاده قرار گیرند.
وی ادامه داد: متأسفانه، امسال بسیاری از تجهیزات در بیمارستانها با کمبود مواجه بودند و با توجه به نرخ ارز تعیین شده برای سال ۱۴۰۴، این موضوع احتمالاً شوکهایی به همراه خواهد داشت و تعرفههایی نیز برای آنها وجود دارد.
این عضو کمیسیون بهداشت در خصوص تحت پوشش قرار گرفتن داروی بیماران SMA، گفت: داروهای مربوط به بیماران SMA واقعاً قیمت بالایی دارند و نظرات مختلفی در مورد میزان اثربخشی آنها وجود دارد. به نظر من، باید تعرفهای مشابه با آنچه برای سایر بیماران خاص در نظر گرفته شده، برای این عزیزان نیز اعمال شود.