کمبود انرژی و یا بهتر بگوییم قطعی برق و گاز، این روزها تبدیل به شوکی برای فولادسازان کشور شده است که پس از شوک تحریمها بر کاهش تولید فولادسازان اثرگذار بوده است. این شوک در تابستان خود را در قالب قطعی برق و در زمستان در قالب قطعی گاز نمایان میکند.
به گزارش خبرنگار نجوا خبر، ناترازی انرژی (بخوانید کمبود گاز و برق) چند سالی است که گریبان صنعت و تولیدکنندگان به ویژه تولیدکنندگان حوزه فولاد را گرفته و جدیدا به صورت رویهای ثابت درآمده و این در حالی است که هر سال در تابستان در شهرکهای صنعتی شاهد قطعی برق و اینک در زمستان شاهد قطعی گاز گسترده هستیم. این رویه باعث گلایهمندی تولیدکنندگان شده است زیرا قطعی برق و گاز باعث کاهش تولید میشود.
قطعی برق صنایع را متحمل خسارت های فراوانی میکند، به طوری که در سال گذشته در بخش فولاد ۶ میلیارد دلار ضرر به کارخانجات وارد شد.
قطعی برق و زیان ۴۵۰ میلیون دلاری فولادسازان
براساس برآوردها تولید ۸ ماهه فولاد میانی کشور به دلیل محدودیتهای برقی حدود یک میلیون تن به ارزش بیش از ۴۵۰ میلیون دلار کاهش داشته است. ۹۰ درصد کاهش تولید به دلیل کاهش تولید شمش فولادی بوده که نشان از تأثیر بیشتر قطعی برق بر واحدهای کوچک و متوسط بخش خصوصی است.
ناترازی انرژی بزرگترین تهدید صنعت فولاد است
عضو هیئت رئیسه انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه ناترازی انرژی بزرگترین تهدید صنعت فولاد است، گفت: امروز شاهدیم که محدودیتهای بسیاری به دلیل تنگناهای انرژی به صنایع فولادی تحمیل میشود.
احمد دنیانور ادامه داد: چالش و دغدغه امروز صنعت فولاد این است که هیچ برنامهریزی بلندمدتی برای این صنعت نشده است. با وجود ناترازی تولید و تقاضای گاز و برق برای آینده برنامهای وجود ندارد، به همین دلیل واحدهای صنعتی هیچ امیدی برای خروج از این وضعیت ندارند.
وی درباره تبعات قطعی گاز و برق در صنعت فولاد گفت: صنعت فولاد سالانه ۱۵ میلیون تن صادرات دارد؛ اما قوانین خلقالساعه، قطعی برق در تابستان و قطعی گاز در زمستان و فشارهای مالیاتی در پایان سال، تهدیدی برای این صنعت شده است.
دنیاور خاطرنشان کرد: صنعت فولاد تنها ۵ درصد از گاز کشور را مصرف میکند اما همین میزان هم تأمین نمیشود و از یک ماه قبل شاهد قطع گسترده گاز برخی کارخانجات هستیم. این در حالی است که اگر فولادسازان بتوانند تولید کنند و درآمد داشته باشند، این توان را دارند که در مسیر توسعه حوزه انرژی کشور از جمله میادین گازی، ذخیره سازی و بهینه سازی الگوی مصارف خانگی نیز نقش موثری ایفا کنند.
ضربه قطعی گاز و برق فولادسازان به چرخه اقتصاد کشور
این عضو هیئت رئیسه انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به ضربه قطعی گاز و برق فولادسازان به اقتصاد کشور، گفت: با تعطیلی خطوط تولید فولاد، کارگران ما بیکار میشوند و بخش صنعتی به ناچار برای حفظ و بقای خود مجبور میشود اول از تمام مزایا و حقوقی که به کارگر میدهد، بکاهد و یا در ادامه نیروی خود را تعدیل کند. این امر در سطح کلان، اقتصاد، ارزآوری و صادرات را تهدید میکند و چرخه اقتصاد کشور را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد.
وی با اشاره به زیان ۴۰ هزار میلیاردی قطعی گاز و برق به صنعت فولاد، گفت: براساس محاسبات، با قطعی برق و گاز بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان خسارت به صنعت فولاد وارد شده است. وزارت نیرو باید برای صنعت فولاد در حوزه برق فکری کند و در حوزه گاز هم تصمیمهای جدی گرفته شود.
نیاز بخش صنعت به محصولات شرکت فولاد مبارکه
در همین رابطه، معاون بهره برداری فولاد مبارکه با اشاره به تعطیلی برخی خطوط تولید در شرکت فولاد مبارکه به دلیل کمبود و محدودیت های گاز، گفت: بخش آهن اسفنجی و عملیات حرارتی به علت قطعی گاز فولاد مبارکه، در حالی متوقف شده که این بخش نیاز خودروسازان به ورق فولادی را تأمین میکند.
غلامرضا سلیمی با اشاره به اینکه امسال اولین سالی است که ما با قطعی گسترده گاز مواجه میشویم، گفت: بخش قابل توجهی از صنعت کشور برای تولید نیاز به محصولات فولاد مبارکه دارد. به همین دلیل، تعطیلی تولید در این شرکت، برای صنعت کشور و کلاً برای فضای کاری کشور با توجه به اینکه امسال نیز سال جهش تولید نام گذاری شده است، اصلاً خوب نیست. این کار نشان میدهد متأسفانه تولید در اولویت نیست.
وی با بیان اینکه در چنین شرایطی ما در عرضه محصولات به بورس دچار مشکل خواهیم شد، خاطرنشان کرد: ما نمیتوانیم در عرضههای آینده به تعهدات خود عمل کنیم. بنابراین بازار ملتهب خواهد شد و به توزم دامن زده میشود که همه این شرایط به دلیل سوء تدبیر و عدم تعامل با بنگاه بزرگ اقتصادی فولاد مبارکه است.