بازار تبلیغات فروش آنلاین طلا در حالی در ماههای اخیر و با افزایش قیمت طلا و سکه در رسانه ملی و بیلبوردهای سطح شهر داغتر شده است که تهدیدهای آن موجب توقف صدور مجوز این پلتفرمها شده است.
به گزارش خبرنگار نجوا خبر، در شرایط ناپایدار اقتصادی و تورم افسارگسیخته و با توجه به افزایش قیمت طلا و تبلیغات گسترده سایتهای خرید و فروش طلا، تمایل مردم برای خرید اینترنتی طلا روز به روز در حال افزایش است. این تبلیغات تا جایی پیش رفته که طبق گفته سردار حسین رحیمی، رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا اکنون حدود ۲۸۰ شرکت و سامانه اینترنتی در زمینه فروش طلا به صورت آنلاین فعال هستند و بر اساس برآوردهای بین ۸ تا ۱۰ میلیون نفر از مردم نیز از آنها طلا خریداری کردهاند.
تهدیدهای فروش اینترنتی طلا
فروش آنلاین طلا به دلیل عدم دریافت کارمزد و خرید با مبالغ کم، موجب محبوبیت بیش از پیش این پلتفرمها در میان مردم شده است؛ اما مسائلی خریداران از این سایتها را تهدید میکند. بنابراین اگر نظارت دقیقی روی فرایند فروش طلا از سوی این پلتفرمها صورت نگیرد احتمال وقوع جرائم مختلفی دور از ذهن نیست.
هشدار بانک مرکزی نسبت به خرید آنلاین طلا
بانک مرکزی در هفته نخست آذرماه با صدور بخشنامهای نسبت فعالیت سایتها و اپلیکیشنهای فروش طلا هشدار داد و اعلام کرد که فروش آنلاین طلا بدون ذخیرهسازی در بانک مرکزی ممنوع است. در پی همین موضوع، مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صمت (مرکز تتا) نیز اعلام کرد: طلای فروختهشده به مردم باید موجود و در بانک ذخیره شود.
این در حالی است که مرکز توسعه تجارت الکترونیک ۸ مرداد ماه امسال از طرح سند باکس خود با عنوان اولین سکوی هوشمند معاملات فلزات گرانبها برای جلوگیری از خالی فروشی فلزات گرانبها در فضای مجازی و اعمال نظارتهای ثانویه و بیشتر در این بازار رونمایی کرده بود اما این در حالی است که بانک مرکزی پس از آن نیز بارها نسبت به ذخیرهسازی طلا ازسوی سایتهای فروش طلا هشدار داده است. طبق این اطلاعیه، شرط فعالیت این پلتفرمها این است که باید طلا در بانک عامل سپرده شود تا ضمانتی برای معاملات آنها باشد.
مجوز سهگانه برای فروش آنلاین طلا نیاز است
سایتهای فروش آنلاین طلا برای فعالیت نیازمند مجوزهای سهگانه از اتحادیه طلا، کسب و کارهای مجازی و اینماد هستند. این سخنی است که نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا، جواهر، نقره و سکه تهران میگوید. بذرافشان در ادامه نسبت به عدم نظارت بر این سایتها هشدار داد و گفت: طبق گفته اعضای اتحادیه کسب و کارهای مجازی به دلیل تأخیر در انتخابات این اتحادیه، هیچ گونه نظارتی بر این پلتفرمها از سوی اتحادیه کسب و کارهای مجازی وجود ندارد.
خطرات فروش آنلاین طلا؛ از خالی فروشی تا تخلف در عیار طلا
آیت محمدولی، رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر با هشدار نسبت به خرید آنلاین طلا به «نجوا خبر» گفت: نکته مهم در مورد فروش آنلاین طلا احتمال وقوع جرائمی مانند خالی فروشی، تخلف در عیار طلا و مسائلی از این دست است زیرا فروش اینترنتی به دلیل ماهیت مجازی خود، مستعد کلاهبرداری و تقلب است.
وی ادامه داد: خالی فروشی، نوعی معامله است که در آن فروشنده بدون داشتن دارایی واقعی، متعهد به فروش آن میشود. معاملات طلا به معنای فروش داراییای است که فروشنده در حال حاضر مالک آن نیست. این در حالی است که در شرایط حال حاضر برخی از این فروشندگان اعلام نمیکنند که چه زمانی و چگونه طلای خریداریشده بهصورت فیزیکی تحویل داده میشود، این موضوع درنهایت میتواند تبدیل به یک کلاهبرداری اینترنتی شود که ما بارها به مسئولان هشدار دادهایم.
این کارشناس صنعت طلا و جواهر با اشاره به عدم نظارت دقیق بر سایت های فروش طلا گفت: خطر دیگر به دلیل عدم نظارت بر این کسب و کارها، این است که بسیاری از این سایتها ممکن است طلایی تحویل مشتری دهند که عیاری پایینتر از عیار مورد ادعای فروشنده داشته باشد؛ در واقع در این جرم طلاهای خریداریشده دارای عیار پایینتر از آنچه فروختهاند تحویل مردم میدهند.
نظارت بر اپلیکیشنهای فروش طلا افزایش یابد
محمدولی با بیان اینکه این سایتها طبق قوانین باید طلا را به صورت فیزیکی تحویل دهند، گفت: رقمهایی که از مردم برای فروش طلا اخذ میشود خیلی کمتر از آن چیزی است که بتوان در قبال آن طلا به صورت فیزیکی تحویل داد.
به گفته وی، طلافروشان مجازی باید نسبت به فروشی که میکنند تضامینی در بانکها داشته باشند اما اینکه تاکنون تا چه حد تضامین و امنیت برای مردم ایجاد شده خبر ندارم.
خبرنگار: میناسادات حسینی