عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی خواستار افزایش نرخ خرید تضمینی گندم از سوی دولت شد و گفت: مجلس شورای اسلامی از ابزارهای قانونی برای حمایت از کشاورزان استفاده خواهد کرد.
به گزارش نجواخبر، امسال نرخ خرید تضمینی گندم با تأخیر بالاخره اعلام شد اما متفاوت از نظر گندمکاران و با لحاظ شرایطی؛ درواقع این قیمت همان 11 هزار و پانصد تومان سال قبل است که رقمی به عنوان تشویقی برای کشاورزانی که دسترنج خود را به مراکز خرید تحویل دهند و رقمی نیز برای نهادهها و کود درنظرگرفته شده است. همین مسئله نه تنها اعتراض مجلسیها بلکه مخالفت اتحادیهها را هم به دنبال داشته است.
*نرخ خرید تضمینی محصول گندم باید افزایش یابد
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی خواستار افزایش نرخ خرید تضمینی گندم از سوی دولت شد و گفت: مجلس شورای اسلامی از ابزارهای قانونی برای حمایت از کشاورزان استفاده خواهد کرد.
علی کریمی فیروزجایی با اشاره به تعیبن و اعلام نرخ خرید تضمینی محصول گندم از سوی دولت، گفت: اعلام نرخ ۱۵ هزار تومانی برای خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم در سال جاری از سوی دولت جوابگوی نیاز کشاورزان نیست.
نماینده مردم بابل در مجلس با اشاره به ناکافی بودن قیمت تضمینی اعلامی از سوی دولت، اظهار کرد: این قیمت در حالیست که قاچاق گندم تا مرز ۳۰ هزار تومان در هر کیلوگرم صورت میگیرد.
عضو هیئت رئیسه مجلس یازدهم با انتقاد از اعلام نرخ پایین خرید تضمینی محصول گندم، افزود: طبق قانون وظیفه بررسی و اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی با شورای اقتصاد است.
کریمی فیروزجایی خاطرنشان کرد: با توجه به تورم و هزینه بالای تولید محصولات کشاورزی، دولت باید سیاستهای حمایتی در قبال زارعان را افزایش دهد.
وی با تأکید بر ضرورت تسریع در اعلام نرخ جدید خرید تضمینی محصول گندم، یادآور شد: نرخ خرید تضمینی باید هزینههای کشاورزان را پوشش دهد.
عضو مجمع نمایندگان مازندران افزود: مجلس شورای اسلامی از ابزارهای قانونی برای حمایت از کشاورزان استفاده خواهد کرد. گندم محصول استراتژیک کشاورزی است و باید مشمول حمایت جدی دولت باشد.
همچنین عضو هیئترئیسه اتاق اصناف کشاورزی ایران با بیان اینکه قیمت اعلامشده خرید تضمینی گندم توسط سخنگوی دولت مبنای قانونی ندارد، گفت: خرید به نرخ تضمینی ۱۵ هزار تومان دریچهای بهسوی قاچاق گندم است.
کامران ساروقی با بیان اینکه قیمت اعلامشده خرید تضمینی گندم توسط سخنگوی دولت مبنای قانونی ندارد، اظهار داشت: خرید به نرخ تضمینی 15 هزار تومان دریچهای بهسوی قاچاق گندم است.
وی افزود: تعیین قیمت محصولات اساسی کشاورزی بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی و ابلاغ آن توسط رئیسجمهور در آذرماه سال 1399 فقط توسط شورای قیمتگذاری تعیین میشود و دولت دخالتی در قیمتگذاری این محصولات ندارد.
عضو هیئترئیسه اتاق اصناف کشاورزی ایران عنوان کرد: تولید هر کیلوگرم گندم با توجه به تورم ایجادشده، قیمت بالای نهادههای کشاورزی، هزینههای تولید، قیمت جهانی و نرخ خرید گندم در کشورهای همسایه که آنالیز آن توسط اتاق اصناف کشاورزی ایران تهیهشده است بالاتر از نرخ اعلامشده توسط دولت است.
وی با اشاره به اینکه ما در اتاق اصناف کشاورزی کشور حداقل قیمت خرید گندم توسط دولت را با توجه به هزینههای تولید و با در نظر گرفتن وضعیت دولت حداقل 17 هزار تومان اعلام کردهایم، بیان کرد: کشاورزان با توجه به شرایط کنونی و هزینههای سرسامآور تولید حتی به قیمت زیر 20 هزار تومان هم راضی نمیشوند.
ساروقی با بیان اینکه چهار معیار در قانون اصلاح قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی برای قیمتگذاری مشخص شده است، گفت: حداقل قیمت گندم بر اساس میانگین هزینههای واقعی تولید 18 هزار تومان است.
قیمت خرید گندم باید منصفانه باشد
عضو هیئترئیسه اتاق اصناف کشاورزی ایران با اشاره به حفظ رابطه مبادله داخل و خارج بخش کشاورزی، ابراز کرد: این امر بدین معناست که درآمد کشاورز از کشت گندم منصفانه باشد تا بهجای تولید گندم به مشاغل دیگر روی نیاورد.
ساروقی به آخرین نرخ تورم اعلامی مرکز آمار ایران اشاره کرد و اظهار داشت: تورم نقطهای 48 درصد اعلام شده است که با توجه به قیمت سال قبل که 11 هزار و 500 تومان بوده قیمت هر کیلو گندم اکنون باید 17 هزار تومان باشد.
وی با اشاره به هزینه تمامشده محصول وارداتی، افزود: این امر شامل هزینه خرید در مبدأ، هزینههای حملونقل، تعرفههای وارداتی، هزینههای حمل داخلی کشور و سایر هزینههای مترتب بر واردات محصول مشابه است.
عضو هیئترئیسه اتاق اصناف کشاورزی ایران عنوان کرد: قیمت گندم وایت آمریکا هر تن 356 دلار در مبدأ است که بهصورت استاندارد 35 درصد تا مقصد به قیمت اضافه میشود(البته کشور ما بهدلیل تحریم هزینه خیلی بیشتری را باید بپردازد) که با احتساب دلار 40 هزار تومانی (نه آزاد و نه نیمایی) هر کیلو گندم 19 هزار و 200 تومان میشود.
وی با بیان اینکه دولت عراق امسال قیمت گندم برای خرید از کشاورزان خود را هر تن 850 هزار دینار اعلام کرده است، بیان کرد: راه برای قاچاق گندم با قیمت 15 هزار تومان باز میشود.
دلسردی کشاورزان از کشت گندم
ساروقی با اشاره به اینکه گندم با نرخ 15 هزار تومان به خوراک دام تبدیل میشود، گفت: در این صورت مشکلات و چالش بزرگی برای دولت ایجاد میشود و کشاورزان نیز از کشت گندم در پاییز جاری دلسرد میشوند.
عضو هیئترئیسه اتاق اصناف کشاورزی ایران تصریح کرد: قیمت اعلامشده توسط سخنگوی دولت غیرقانونی است و اعلام این قیمت فقط زمانی مبنای قانونی دارد که توسط شورای قیمتگذاری مصوب شود.
ساروقی با بیان اینکه توییت سخنگوی دولت که بدون توجه به قانون نرخ 15 هزار تومان را اعلام کرد باعث دلسرد شدن کشاورزان و بیاعتمادی آنان شده است، اظهار داشت: تبعات ناشی از این امر تأثیرات بسیار منفی در جامعه دارد که امیدواریم با اصلاح قیمت در این شرایط حساس جلوی بسیاری از تبعات عدم فروش گندم توسط کشاورزان به دولت گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه شورای قیمتگذاری گندم امروز قرار است تشکیل شود، افزود: امیدواریم سرپرست جدید وزارت جهاد کشاورزی بهعنوان رئیس شورا ضمن موافقت با پیشنهاد اعضای شورا که اکثریت قریب بهاتفاق آنها قیمت حداقل 17 هزار تومان را در نظر دارند اعتماد جامعه بزرگ کشاورزی را بهدست آورد.
عضو هیئترئیسه اتاق اصناف کشاورزی ایران با اشاره به توییت سخنگوی دولت و قیمتی که اعلام کردهاست، عنوان کرد: در این قیمت اعلامشده 1500 تومان برای یارانه سم و کود و 2 هزار تومان نیز جایزه تحویل است.
واردات گندم دور از انتظار نیست
وی بیان کرد: دولت با قیمت اعلامشده خرید گندم بهنوعی میخواهد بگوید نمیخواهد افزایش رسمی اعمال کند که البته این قیمت همان 11 هزار و پانصد تومان سال قبل است و منتی بر کشاورز نیست.
ساروقی با بیان اینکه تعیین قیمت زیر 20 هزار تومان برای خرید گندم در شرایط فعلی به معنای نابودی کشاورزی است، گفت: پیشنهاد ما با در نظر گرفتن شرایط موجود حداقل 17 هزار تومان است.
عضو هیئترئیسه اتاق اصناف کشاورزی ایران با تأکید به اینکه دلالان کرد بهسمت نورآباد لرستان آمدهاند و در حال خرید نقدی گندم کشاورزان به قیمت بالای 16 تا 17 هزار تومان پیشخرید هستند، تصریح کرد: اعلام قیمت 15 هزار تومان برای خرید گندم در شرایطی که عراق نرخ بالای 30 هزار تومانی اعلامکرده فاجعهبار است.
ساروقی با اشاره به اینکه دامداران سطح سبز را از کشاورزان خریداری میکنند، اظهار داشت: در این روش به کشاورزان میگویند قطعه زمینی که گندم کاشتهای چقدر درآمد دارد؟ بعد در همانجا 1.5 تا 2 برابر آن قیمت را به کشاورز میدهند که اینگونه گندم کاشتشده تبدیل به خوراک دام میشود و کشاورز هم بدون ادامه زحمت پول خود را نقد دریافت میکند.
وی با بیان اینکه اگر دولت قیمت خرید گندم را اصلاح نکند باید منتظر واردات حدود 6 میلیون تن گندم باشیم، افزود: این کار خواسته بسیاری از کسانی است که منافعشان در واردات محصولات کشاورزی است؛ این افراد در مقابل خواسته ما برای افزایش قیمت به هر شکل ممکن قرار میگیرند و دائماً در حال رایزنی و متقاعدکردن بقیه هستند که نگذارند افزایش قیمت اعمال شود.