فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور تاکید کرد که آتشزدن کاه و کُلَش مزارع عامل اصلی وقوع آتشسوزی در جنگلهای زاگرس در هفتههای اخیر بوده است.
به گزارش نجوا خبر؛ سرهنگ علی ملکیآهنگران، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور، درباره روند اطفای حریق در کوهستان خائیز در روزهای اخیر اظهار کرد: آتشسوزی در کوهستان خائیز از روز دوشنبه (۱۸ تیرماه) آغاز شد و تا روز جمعه (۲۲ تیرماه) ادامه داشت. بیشتر عرصههایی که در این آتشسوزی درگیر شدند، مربوط به مناطق حفاظتشدهای بود که به سازمان حفاظت محیط زیست احاله مدیریت شده است و در مجموع ۴۵۰ هکتار از مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست و ۱۰ هکتار از مناطق تحت مدیریت سازمان منابع طبیعی در این حریق دچار آسیب شد.
وی با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد خسارت حریق ایجادشده در منطقه خائیز به صورت سطحی بوده است، افزود: گونه گیاهی غالب این کوهستان، درخت بلوط است اما گونههایی مثل بادام کوهی، ارژن و گون نیز در این منطقه رشد میکنند و در آتشسوزی اخیر، هرچه ارتفاع یک گونه کمتر بوده، درخت مدنظر بیشتر دچار آسیب شده است. کوهستان خائیز بین دو شهرستان بهبهان استان خوزستان و دهدشت استان کهگیلویهوبویراحمد واقع شده است و برای عملیات اطفای حریق روزهای اخیر در این منطقه، نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی هر دو استان در کنار نیروهای مردمی، پرسنل یگان حفاظت محیط زیست، نیروهای بسیج، نیروهای ارتش و نیروهای محلی دهیاریها و بخشداریهای هر دو استان به محل حادثه اعزام شدند.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور با تأکید بر اینکه آتشزدن کاه و کُلَش پسچَر مزارع عامل اصلی وقوع حریق در کوهستان خائیز بوده است، اضافه کرد: متأسفانه در حریق اخیر نیز مانند بسیاری از آتشسوزیهای دیگری که در جنگلهای زاگرس رخ میدهد، شاهد آن بودیم که یک کشاورز بدون رعایت نکات ایمنی و بدون هماهنگی با مأموران منابع طبیعی، اقدام به آتشزدن کاه و کُلَش (بقایای محصولات کشاورزی پس از برداشت) مزرعه خود کرده و چون نتوانسته است حریق ایجادشده را کنترل کند، آتش به اراضی تحت مدیریت سازمان محیط زیست سرایت کرده است.
وی ادامه داد: کوهستان خائیز در منطقه حفاظتشدهای قرار دارد که به سازمان حفاظت محیط زیست احاله مدیریت شده است و وظیفه اصلی مهار آتشسوزی این منطقه را نیروهای یگان حفاظت محیط زیست کشور بر عهده دارند. با این حال یگان حفاظت منابع طبیعی برای اطفای حریق اخیر با تمام قوا پای کار آمد و ضمن اینکه نیروهای یگان حفاظت و مدیران کل منابع طبیعی هر دو استان خوزستان و کهگیلویهوبویراحمد برای اطفای حریق خائیز همکاری کردند، یگان حفاظت منابع طبیعی در مجموع بیش از صد نفر از پرسنل یگان یا همیاران طبیعت استان خوزستان و بیش از ۱۵۰ نفر از پرسنل یگان یا همیاران طبیعت استان کهگیلویهوبویراحمد را ساماندهی و به منطقه اعزام کرد.
ملکیآهنگران ضمن تقدیر از نیروهای یگان حفاظت محیط زیست، ارتش، بسیج، دهیاریها، بخشداریها و بهویژه نیروهای مردمی حاضر در عملیات اطفای حریق منطقه خائیز، تأکید کرد: یگان حفاظت منابع طبیعی در اطفای حریق کوهستان خائیز تمام تجهیزات در اختیار خود مثل دمنده، آتشکوب، فلشبک و... را پای کار آورد. همچنین با همراهی امیر محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، یک فروند هواپیمای ایلیوشین و دو فروند بالگرد برای آبپاشی به منطقه اعزام شد که آبپاشی با هواپیما در چهار مرحله و آبپاشی به وسیله بالگردها در ۱۰ مرحله صورت گرفت. البته بالگردها در انتقال نیروها به عرصههای صعبالعبور منطقه نیز نقش مهمی ایفا کردند.
وی خاطرنشان کرد: در عملیات اطفای حریق منطقه خائیز، هشت نفر از نیروهای منابع طبیعی مصدوم شدند که نشان میدهد یگان حفاظت منابع طبیعی کشور در این عملیات با تمام توان حضور داشت. خوشبختانه از عصر دیروز حریق به صورت کامل مهار شده است، اما با توجه به اینکه دمای هوای منطقه بهشدت بالاست، هرگونه غفلت میتواند عامل ایجاد حریق مجدد در کوهستان خائیز یا مناطق اطراف آن شود. به همین دلیل از عموم جوامع محلی به صورت جدی درخواست داریم که ضمن پرهیز از آتشزدن کاه و کُلَش مزارع، دیگر نکات ایمنی لازم برای جلوگیری از ایجاد حریق در عرصههای طبیعی را نیز رعایت کنند.
آتشزدن کاه و کُلَش مزارع
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور با بیان اینکه در هفتههای اخیر، آتشزدن کاه و کُلَش مزارع از طرف کشاورزان، بیش از هر عامل دیگری منجر به وقوع حریق در جنگلهای زاگرس شده است، تاکید کرد: متأسفانه برخی افراد به گمان اینکه زمین کشاورزی آنها ملک شخصی است، اقدام به آتشزدن کاه و کُلَش مزارع خود میکنند ولی به این نکته توجه نمیکنند که به احتمال بالا حریقی که آنها در زمین خود ایجاد میکنند، از کنترلشان خارج میشود و دامن عرصههای منابع طبیعی را میگیرد.
وی در ادامه افزود: بیشتر آتشسوزیهایی هم که در هفتههای اخیر در منطقه زاگرس ایجاد شده، ناشی از همین موضوع بوده است.
ملکیآهنگران همچنین گفت: بر اساس مواد ۱۹ و ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی، ماده ۲۲ قانون هوای پاک و برخی قوانین دیگر، آتشزدن کاه و کُلَش مزارع جرم محسوب میشود و کشاورزان صرفا در موارد استثنا آنهم به شرط نظارت مأموران منابع طبیعی میتوانند این کار را انجام دهند، یعنی هیچ کشاورزی حق ندارد که پیش از دریافت مجوز و هماهنگی با اداره منابع طبیعی شهرستان مربوطه، کاه و کُلَش پسچَر مزرعه خود را آتش بزند؛ بنابراین از عموم کشاورزان درخواست میکنیم به صورت جدی از این کار پرهیز کنند یا دستکم پیش از اقدام به آتشزدن کاه و کُلَش مزارع خود، با مأموران منابع طبیعی شهرستان خود هماهنگ کنند.